7 Şubat 2014 Cuma

Sevgili Arsız Ölüm

Latife Tekin'in ilk kitabı olan Sevgili Arsız Ölüm 1983 yılında yayınlanmış. Yayınlandığı yıl da edebiyat dünyasında büyük ses getirmiş.Kitabı okuduğumda neden büyük ses getirdiğini anladım. Muhteşem bir kitap. Masalsı şiirsel okumaya doyamadığım bittiğinde ise üzüldüğüm bir kitap. Romanın birinci bölümü köyde geçiyor. Tam anlamıyla bir köy romanı. Romanın baş kahramanlarından biri olan Huvat'ın Atiye'yle evlenmesi olayların başlamasına neden oluyor. Aslında romanda büyük olaylar yok küçük insanların küçük serüvenleri var. Küçük şeylerle örülü büyük bir roman da diyebiliriz.
            Atiye'nin Huvat'la evlenmesinden hemen sonra Atiye köy hayatına alışır ve nice köylü kadına taş çıkaracak şekilde ekmek yapmayı, süt sağmayı hayvan otlatmayı kısacası bilumum köy işlerini yapmayı öğrenir ve diğer köylü kadınları gibi habire doğurur. Çocukları Halit, Seyit, Nuğber, Mahmut ve Dirmit dünyaya gelirler. Çocuklar büyüdükçe dertleri de büyür ve Atiye'nin sırtındaki yük sürekli artar artar artar...Huvat ise sürekli şehire gidip çalışan Atiye sıkıştığı zaman köye gelen bir kocadır. Oğulları büyüyünce onları da şehire yanına alarak birlikte çalışmaya başlarlar. Fakat gel zaman git zaman geçim sıkıntısı artınca Huvat köydeki ailesini yanına getirmeye karar verir. Köyde ne var ne yok hepsi satılarak şehire yerleşirler. Böylece kitabın ikinci bölümü de başlamış olur.
          Bütün kitabı anlatıyorsun, diyebilirsiniz. Ama emin olun hiçbir şey anlatmıyorum. Benim verdiğim sadece ana konu. Bir de bunu Latife Tekin'den okuyun nasıl büyülü bir atmosferle anlatmış... Okurken anlattığı köye gidiyorsunuz, Huvat'ı Atiye'yi tanıyorsunuz onlarla korkup onlarla üzülüyorsunuz. Hatta öyle ki Dirmit'in cinli olduğuna dahi inanıyorsunuz, hamur tahtalarına atılan çentiklerden korkuyorsunuz. Sevgili Arsız Ölüm'ü bir cümleyle anlatmak istersem; Huvat'la Atiye'nin cinli perili büyülü dünyası diyebilirim.
           Kitabın ismi ise mükemmel olmuş bence. Böyle bir ailede ölüm, hem sevgili hem de arsız olur.

1 yorum:

melda dedi ki...

güzel bir kitaptı gerçekten

Yorum Gönder