18 Şubat 2014 Salı

Türkiye Kayası Bir Göç Hikayesi

    Sömestre tatilinde izlediğim oyunlardan biri. Oyunda ilk ilgimi çeken şey dekoruydu. Dekor bir tenis kordu şeklindeydi. Filenin bir tarafı Bulgaristan bir tarafı ise Türkiye'ydi. Böyle bir dekoru seçmek bence çok anlamlıydı.
      Gerçek bir olaydan esinlenilerek yazılan bir oyun, üstelik oyunun yazarı da çok genç adı Fehime Seven. Yönetmeni ise Şükrü Türen.
      Oyun Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etmek zorunda kalan bir ailenin sınırda neler yaşadıklarını anlatıyor. Eğlenceli bir oyun bence izlenmeye de değer bir oyun. Özellikle Hikmet Körmükçü ve Nevzat Çankara gerçekten çok iyilerdi. Ne yazık ki aynısını kızı ve oğlu rollerinde oynayanlar için söyleyemeyeceğim. Oyuncuların şiveli konuşmalarını zaman zaman anlamakta zorlandım. Sanırım bu birazda arkada oturmamdan kaynaklandı.
          Oyun Balkan göçünün 100.yıl anısına yapılan bir oyunmuş. Göç, her zaman travmatik gelmiştir bana. İnsanın doğup büyüdüğü toprakları terk etmek zorunda kalması gerçekten çok yaralayıcı. Fakat oyunda bu duyguyu yaşayan sadece evin kızı, O'da sevgilisini terk etmekten dolayı bu duyguyu yaşıyor. Bunun haricinde ailenin tüm ferdi Türkiye'ye göç edeceği için çok mutlu. Çünkü baskılar doğdukları yerden onları soğutmuş. Yasaklandığı için dillerini konuşamamışlar ve isimlerini değiştirmek zorunda kalmışlar. Bu da onları göçe zorlamış. Ne yazık ki bu tür baskılar her ülkede yaşanıyor ama hiçbir ülke kendi yaptığı baskıyı görmüyor  daha doğrusu görmek istemiyor çünkü işine gelmiyor. Ne kadar acı ve ne kadar sahte! Neyse
          

1 yorum:

Berna EFEOGLU dedi ki...

İnsanda merak uyandıran, bir an önce okumalıyım iştahı uyandıran, yorumunu çok beğendim.

Yorum Gönder