18 Ocak 2015 Pazar

İki Şiirin Arasında


           Yaklaşık bir yıldır öykü kitabı okumuyordum. Sanırım en son okuduğum öykü kitabı ise Sabahattin Ali'nin Değirmen'di. Kitap türleri içinde bir sıralama yapsam öykü son sıralarda yer alır. Nedense öyküyü, ( istisnaslar kaideyi bozmaz) roman, şiir, deneme ya da biyografi kadar benimseyemedim ve sevemedim. Sevdiğim öykülerin ise roman olmasını ve hemen bitmemesini istedim.

        Bu kitap, Yekta Kopan'ın ilk okuduğum kitabı oldu. Sanırım bu kitapla başlamakla kötü bir başlangıç yaptım. Ödüllü kitaplarını okumayı tercih etseydim, yazarı ve kitaplarını daha çok benimseyebilirdim. Yazarın aşk Mutfağında Yalnızlık Tariferi adlı kitabı 2002'de Sait Faik hikaye Armağanı'nı almış. Bilseydim bu kitapla başlardım. Belki ilerleyen zamanlarda bu kitabı alıp okuyabilirim.

       Kitaba geçmeden önce yazardan biraz bahsetmek istiyorum. Yekta Kopan, 1968 yılında doğmuş Hacattepe Üniversite'si İşletme Bölümü'nden mezun olmuş.  Yazar, seslendirme sanatçısı ve televizyon sunuculuğu yapmış ( sanıyorum televizyon programları devam ediyor. Ben iyi bir televizyon izleyicisi olmadığım için hangi programı sunduğunu bilmiyorum). Aynı zamanda da yazarlık atölyesi varmış. Aile Çay Bahçesi adlı kitabı,  roman diğer kitapları ise öyküymüş. Bir de Baktım Yoksun kitabı 2010 yılında Yunus Nadi Öykü Ödülü ve yine aynı yıl Haldun Taner Öykü Ödülü'nü almış ( bak bu kitabı da tercih edebilirmişim).


        Gelelim İki Şiir Arasında adlı kitabımıza. Yazar kitabını,  annesine şu sözlerle atfetmiş: "Hafıza yüktür, birlikte taşımazsak".

         Kitap iki ana bölümden oluşuyor: Bunlar: Biraz Konuşabilir miyiz? ve Daha Önce Tanışmış mıydık? İlk bölüm beş hikayeden oluşuyor. Bu hikayeler içerisinde "Öğretmen" hikayesini beğendim. İkinci bölüm ise altı hikayeden oluşuyor. Bu bölümde de "Şerbetçi", " Daha Önce Tanışmış mıydık?" ve "Giriş Cümlesi" hikayelerini beğendim.

       Kitabı okuduktan sonra yazarın söyleşisine katıldım. Bu söyleşide şunu öğrendim. Benim beğenmediğim birinci bölüm, yazarın 16-17 yıl önce yazdığı ve yazarında pek beğenmediği hikayelerinden oluşuyormuş İkinci bölüm ise yeni hikayelerinden oluşuyor, bu yeni hikayeleri yazar daha önce e-kitap olarak altkitap.com sitesinde okurlarıyla  paylaşmış. Yazar bu kitabında eski ve yeni yazdığı hikayelerini bir araya toplamış.

       Öykü kitaplarından hoşlanıyorsanız, yazarın ödüllü kitaplarını okumanızı tavsiye ederim.

1 yorum:

Mai dedi ki...

TRT'de iken kısa bir tanışmamız olmuştu. kitaplarını hep duyar-merak ederdim ama almak nasip olmadı henüz diyeyim.

Bilgilendirme için sağol :-)

Yorum Gönder