17 Ocak 2015 Cumartesi

Çürük Temel

               Bu hafta içi Kadıköy Haldun Taner'de Çürük Temel oyununu izledim. Bu oyun, İstanbul Şehir Tiyatroları için çok özel ve önemli bir oyun. Çünkü bu oyun, ilk olarak 1914 yılında sahnelenmiş. Tam 100 yıl önce. O zamanlar Şehir Tiyatroları'nın adı Darülbedayi-i Osmani'ymiş. O zamanki  kadrosu ise şöyle: Kinar Hanım, Sara Mannik, Eliza Binemeciyan, Adriyan Hanım, Rosa Felekyan, Muhsin Ertuğrul, Nurettin Şefkati ve Ahmet Muvahhit. İnternette o tarihe ait bir fotoğraf yok. Bende 1916 yılında sahnelenmiş olan oyuna ait fotoğrafı buldum. İşte fotoğraf:


         Oyunun yazarı: Emile Fabre, uyarlayanı, Hüseyin Suat Yalçın, yönetmeni, Engin Alkan ve günümüz Tükçesine aktaranda Sezai Gülşen ve Doğan Yavaş'mış.

        Oyunun konusu kısaca şu: İki evlilik yapmış olan Münire Hanım'ın ilk evliliğinde iki çocuğu ikinci evliliğinden de bir çocuğu vardır. Babasından kendisine bir fabrika kalmıştır. Fakat son zamanlarda işler çok ters gitmiştir ve fabrika satışa çıkmıştır. İlk evliliğinden olan oğlu Ferit fabrikanın satışını istemez ve babasıyla beraber fabrikanın başına geçmek ister. İkinci kocası ise bu durumu istememektedir. Karısının ilk kocasıyla aynı mekanda bulunmak istemez. Böylece Münire Hanım çocuklarıyla ikinci kocası arasında kalır.


         Oyunun en son sahnesinden sonra selamlama faslı çok farklı ve etkileyiciydi. Bu oyunu oynayan ilk oyuncular selamladı önce sonra geçmişten günümüze Şehir Tiyatrolarında emek veren tüm oyuncuların fotoğrafları yansıdı sahneye. Hepsini alkışlamaktan yorgun düştüm diyebilirim.

       Oyunculuklar etkileyici, konu güzel ve eser tarihi bence bu oyunu izlemelisiniz.

2 yorum:

Mai dedi ki...

O emeklerin, o birikimin zayi olduğunu,hak edilen değerin ve teşvikin verilmediğini düşünüyorum sıkça. Yorumdaki bilgilerde yer alan derinlik bu düşüncelerimin etkisi ile hüzünlendirdi beni.

Kalemine sağlık Fatoş

Derdest fikirler dedi ki...

Sana aynen katılıyorum Kadriye. Ne yazık k sanatta sanatçıda bu ülkede istediği değeri bulamamakta.

Yorum Gönder