4 Mayıs 2014 Pazar

Dar Kapı


       Andre Gide kolay okunan bir yazar ama aynı zamanda derinliği de olan bir yazar. Eğer sadece kitabı okuyup, bitirip, bir kenara bırakırsanız kitabın verdiği mesajlardan habersiz kalabilirsiniz. Mesajı algılayabilmek için kitabı düşünmeniz ve sorgulamanız gerekiyor. Dar Kapı'da böyle bir roman. Kitabı okurken hikaye size basit geliyor hatta kahramanlardan Alissa'nın ne yapmaya çalıştığını bir türlü çözemiyorsunuz. Sonra kitabı inceleyince satır aralarına daha çok dalınca ve sorgulayınca kitabın basit bir aşk hikayesi olmadığını anlıyorsunuz.
       Andre Gide bu kitabında iki kişinin aşkından hareket ediyor ama bahsettiği sadece bu aşk değil aynı zamanda ilahi aşk. Alissa ilahi aşkın arayışı içinde ve ona ulaşabilmek için kendi aşkından vazgeçiyor, Jerome ise Alissa'ya aşık ve aşkı için sürekli çile çekiyor. Her ikisinin de Dar Kapı'sı farklı. Bu farklılık her iki kahramanı da kitap boyunca farklı etkiliyor. Ortak bakış açısını bence ilk mektuplaşmalarında yaşıyorlar. Bu mektuplarda birbirilerine yaşantılarını anlatıyorlar ve birbirlerine karşı müthiş bir özlem duyuyorlar. Ne yazık ki biraraya geldiklerinde konuşacak hiçbir şey bulamıyorlar. Aşklarının kırılma noktası da bu oluyor. Mektuplarda yaşanan coşkulu aşk gerçek yaşamda hem iletişimsizliğe hem de hayal kırıklığına neden oluyor. Jerome din eğitimi almasına rağmen Alissa kadar Tanrı yolunu düşünmüyor. Alissa ise hem Jerome'ye aşık hem de Tanrı yolunu seçen bir kişi. Kitabın bir bölümünde Alissa, Jerome ile birlikte Tanrı Yolu'nda ilerleyemeyecekelerini bu yolun iki kişinin yanyana yürümesini engelleyecek kadar dar olduğunu söylemesiyle ilişkiyi bitirmeye karar vermesi bir oluyor. Alissa artık Tanrı'ya ulaşmak için Dar Kapı'yı seçiyor. Zaman zaman Jerome'ye olan özlemi büyüyor ve Tanrı'ya yalvarışları başlıyor ama hiçbir zaman Jerome'ye geri dönmüyor.
           Jerome ise Alissa'nın ne yapmaya çalıştığını anlayamıyor. Kitabın sonlarına doğru Alissa öldükten sonra Alissa'nın günlüklerini alıp okuyan Jerome Alissa'yı anlıyor ama O'nu sevmekten de vazgeçemiyor. Nitekim Jerome'nin çilesi Alissa öldükten sonra da devam ediyor.
          Kitap kolay okunan bir kitap. Andre Gide'in kalemi benim hoşuma gidiyor, bu nedenle size de tavsiye ederim.

0 yorum:

Yorum Gönder