2 Şubat 2015 Pazartesi

The İmitation Game


         Okullar tatil olunca ya film izlerim ya da kitap okurum. Bugün izlediğim film ise The İmitation Game ( Yapay Oyun)'di. Filmi çok beğendim, izlemenizi tavsiye ederim.

        
          Filmin konusu gerçek yaşam öyküsüydü: Filmde; Alan Turing'in İkinci Dünya Savaşı sırasında geliştirdiği bir makineyle Alman kriptolarını çözmesi anlatılır. Bu başarısıyla savaş kahramanı ilan edilir. Bu makine tarihteki ilk bilgisayar örneğidir. Aslında kendisi bir matematikçidir. Makinelerin insanlar gibi düşünüp düşünemeyeceğine yönelik araştırmalar yapmıştır.

        Alan Turing 1912 yılında doğmuş ve 1954 yılında ölmüştür. Okul yıllarında dahi olduğu anlaşılmış ve ailesi de O'nu o dönemlerde çok ünlü olan bir özel okula yazdırmıştır. Bu okulda Turing, kendisinden yaşça büyük olan Cristopher Morcom'la yakınlaşır ve aşk ilişkisi yaşar. Cristopher'ın veremden ölmesi Turing'in yaşamını altüst eder. Alan,  Cristopher'ı hiç unutmaz hatta öyle ki yaptığı ilk bilgisayara Cristopher ismini verir.

         
           Anlayacağınız Alan Turing gay'di. İşin kötü tarafı İngiltere'de gay olmak o dönemlerde suç olarak kabul ediliyormuş. Alan Turing'in gay olduğu anlaşılınca mahkeme O'na iki seçenek sunar: Ya hapse girecektir, ya da ilaç alarak cinselliğini  ve cinsel isteklerini tamamen ( hadım edilecek)  yok edecektir. Alan'da ilaç almayı kabul eder. Çünkü hapse girerse Cristopher adını verdiği makinesiyle ilgilenemeyecek ve onu geliştiremeyecekti. 1954 yılında siyanür zehirlenmesinden ölür. İnternette ölümünün şüpheli olduğu intihar değil,  cinayet olduğuna dair bilgiler yazılmış.

        Film 2014 yapımı, yani yeni bir film. İzleyin derim. 



1 yorum:

Semihal Tüzüner dedi ki...

Fatoş 'cuğum ilk fırsatda izleyeceğim

Yorum Gönder