10 Şubat 2015 Salı

İnception

        Sömestr tatilinde evimde yaptığım film festivali sırasında izlediğim filmlerden biri İnception'dı. Yıllar önce öğrencilerim tarafından tavsiye edilmişti. İzlediğimde bana çok karışık gelmişti. Bu tatilde yeniden izledim.

           Filmin özellikle konusu bana hem ilginç hem de sıradışı geldi. Çünkü tüm konu aslında insan zihninde geçiyordu, yöntem de rüyalardı. Gelecekte böyle bir şey olabilir mi diye düşünmedim değil. Filmin kadrosu da çok zengin. 


          Film 2010 yapımı, vizyona girdikten sonra son 25 yılın en iyi filmleri arasında girmiş. İşte bu özelliği,  filmi ikinci kez izlememe neden oldu. Filmin senaristi ve yönetmeni Christopher Nolan.

          Gelelim konusuna: Dom Cobb yetenkli bir hırısızdır. İnsanların rüyalarına girerek önemli sırları çalmaktadır. Yeteneğinden dolayı pek çok büyük işte başarı sağlamıştır fakat bu yetenek karısını kaybetmesine ( bu kayıp çok enteresan) neden olmuştur. Hayattaki en büyük arzusu çocuklarına ve ülkesine dönebilmektir. Bunun için O'na çok farklı bir iş teklifi getirilir. Bu defa işi hırsızlık yapmak değildir. Rüyalar aracılığıyla insanların zihnine fikir yerleştirmektir ( bunun gerçekleştiğini düşünebiliyor musunuz, faşizm için muhteşem bir buluş).
          Filmi izlerken, filmin gitgide daha karmaşık hale geldiğini görüyorsunuz. Öyle ki, rüya içinde rüya ve bu katman kataman çoğalıyor. Her rüyanın ve her katmanın farklı bir işlevi var. Filmin içindekilerde, yaşadıkları durumun rüya mı yoksa gerçek mi olduğu çelişkisini yaşıyorlar. Bu çelişkiden kurtulabilmek için yanlarında ufak eşyalar bulunduruyorlar. Yukarıdaki resimdeki topaç, Dom Cobb'un gerçek dünyada olduğunu gösteren delilidir.

        Film bilim kurgu tarzında, eğer bilim kurgudan hoşlanıyorsanız ve bu filmi izlemediyseniz tavsiye ederim. Hem düşündüren hem şaşırtan bir film. İyi seyirler...

2 yorum:

Mai dedi ki...

Şaşı baktım sevinçten
Bilim kurgu sevenler derneği başkanı bile olabilirim..izleyelim bunu Selin ile

Derdest fikirler dedi ki...

Dilerim beğenirsiniz Kadriye :) İyi seyirler...

Yorum Gönder