12 Haziran 2017 Pazartesi

Kira Kiralina


          Panait Istrati, Balkanların Gorki'si olarak anılıyor. Daha önce yazarın Kodin, Angel Dayı ve Arkadaş kitaplarını okumuştum. Onlar da güzeldi. Ama sanırım en çok bu kitabını beğendim.


        Kitabın konusu; Stravro'nun arkadaşlarına anlattığı kendi hayat hikayesidir. Kitap üç bölümden oluşur: Stravro, Kira Kiralina ( Stavro'nun ablasıdır) ve Dragomir ( Stavro'nun gerçek ismidir).

        Babası ve abisi tarafından şiddete maruz kalan Stavro, ablası ve annesi onları öldürerek kaçmaya karar verirler. Anne çok ağır şiddete uğradığı için çocuklarından ayrılmak zorunda kalır. Bu iki çocukta bir Türk'e güven duyup O'nunla İstanbul'a gelirler.  Ne yazık ki güven duydukları kişi kötü kalpli çıkar Kira'yı bir hareme satar, Stavro'yu ise kendine ayırır. Yaşadığı tecavüzlerle Stavro sonunda eşcinsel eğilimlere yönelir.

       Yaşadığı onca zorluğa ve kötülüğe rağmen Stavro'da hep bir yaşama sevinci vardır. Aslında Panait Istrati'nin tüm romanlarında bu vardır. Kahramanlar tüm kötülüklere rağmen yaşama sevinciyle doludur.  Bir de yazar kötülüklerin detayını vermiyor en önemlisi ajitasyon hiç yapmıyor. Bundan dolayı bu yazarı, zevkle okurum.


         Dili son derece sade ve akıcı. Eğer "kimmiş bu Balkanların Gorki'si?" derseniz; bu kitaptan başlamanızı tavsiye ederim.

         Kitabın son sayfasından bir alıntıyla yazımı bitirmek istiyorum.

         Sayfa 132: " Dünya güzel mi?.. Yok canım, düpedüz yalan bu!.. Bütün güzellik, sevinç dolu olduğu sürece kendi yüreğimizden geliyor. Sevinç uçup gittiğinde dünya mezarlığa dönüyor."

        

5 yorum:

Gül Akça dedi ki...

Kitaplığımda Arkadaş var ama okuduğumu hatırlamıyorum, oldukça da eski bir baskı. Bu kitabı da not ettim teşekkürler, sevgiler:)

Halil Gönül dedi ki...

Sayfa 132 her şeyi özetlemeye yetiyor. Fazla söze gerek kalmıyor. Kaleminize sağlık. :)

Derdest fikirler dedi ki...

Teşekkür ederim Gül Hanım ve Halil Bey.

Mai dedi ki...

Dünya güzel , Balkanların Gorki'si neden böyle demiş neyin sonunda neyi anlatmış tam anlamak için okumak lazım diyerek ağzımıza bi parça bal çaldın di mi :-)))

Sevgiler

Derdest fikirler dedi ki...

Güzel bir bal oldu Kadriye :)) umarım sen de beğenirsin.
Sevgiler..

Yorum Gönder