20 Haziran 2017 Salı

Gençlik Başımda Duman


           Türkiye'nin diğer illeri ne durumda bilemiyorum ama İstanbul'a bu yıl yaz gelmek bilmedi. İki gündür gri gökyüzü koyu griye dönüp sağanak yağmur yağıyor. Sadece bir dakika dışarda kalmanız sırılsıklam olmanıza neden oluyor.

           Havalar böyle olunca sinema daha güzel bir alternatif haline geliyor. Dün okuldan çıkar çıkmaz doğru Kadıköy'e gidip arkadaşımla buluştum. Başka sinemanın Gençlik Başımda Duman filmini izledik.



           Filmin konusu;  ergenlik dönemi cinsel kimlik oluşumuydu. Dolayısıyla oyuncular ergenlik dönemi yaşlarından seçilmişti. Enfes bir oyunculuk sergilediler hepsini tebrik etmek gerekiyor. Hem çocuk oyunculara hem de genç oyunculara baktıkça sinemanın ve tiyatronun geleceğinin parlak olduğunu düşünüyorum.



         Film, 2016 yapımı İzlanda filmi. Dili de İzlandacaymış ilk defa duyuyorum. Thor ve Cristian çok iyi anlaşan iki arkadaştır. Artık çocukluktan çıkıp cinsel kimliklerini kazanmaya başladıkları dönemde Thor kızlara ilgi duymaya başlar. Fakat Cristian Thor'a ilgi duymaya başlar. Yaşadıkları kasaba küçük olduğu için Cristian'ın eşcinsel eğilimi herkes tarafından öğrenilir ve Cristian büyük bir baskı altına girer. Özellikle Cristian'ın babasının homofobik tavırları çocuğu daha çok endişelendirir. Sonunda kendini öldürmeye kalkışır. O'nun intihara kalkışması Thor'u çok olumsuz etkiler.



         Cinsel kimlik arayışları filmin ana konusu olurken arka planda da arkadaşlığın ne kadar önemli olduğu da işleniyordu. Filmin son kısmında Thor'un bunalımı bunu çok güzel gösterdi.

           Film; en iyi yönetmen, en iyi senaryo, en iyi konu gibi alanlarda pek çok ödül almış. Konu ağır bir şekilde işleniyor, daha çok sanat filmi gibi. Eğer sanat filmlerini izlemekten hoşlanıyorsanız bu filmi kaçırmayın derim.





0 yorum:

Yorum Gönder