13 Mayıs 2015 Çarşamba

Kanatsız Kuşlar


         İngiliz yazar Louis De Bernieres'in (bana göre)  muhteşem bir kitabıyla karşınızdayım. Büyük bir keyifle okudum, bu nedenle herkese tavsiye ederim.

          Kitabın konusu Fethiye yakınlarında Eskibahçe diye bilinen bir kasabada yaşananları içeriyor. Bu kasabada müslüman ve hristiyanlar, Türkler, Ermeniler ve Rumlar hep birlikte barış içinde yaşıyorlar. Bir yandan kasabada yaşananları anlatırken bir yandan da dönemin tarihi hakkında bilgiler veriyor.

           Eskibahçe diye adlandırdığı yer aslında bugünkü Kayaköy'müş. Yazar yıllar önce Kayaköy'e gelir ve buranın hikayesini dinler. O'na bu romanı yazdıran ise Kayaköy'den göç ettirilenlerin eşyalar yerine atalarının kemiklerini alması olur. Romanda,  mübadeleyi anlatırken bu konudan da bahseder.  Kitaptaki kahramanYunanistan'a giderken, yanına yiyecek haricinde mezardaki akrabalarının kemiklerini alır ve götürür.

           Zaman zaman güldüren, zaman zaman ağlatan uzun uzun da düşündüren bir kitap. Biraz çeviri hataları vardı, birkaç da bilgi hatası, bunun dışında kitap müthişti. Bitince yalnızlık duygusuna kapıldım.

      
            Özellikle Çanakkale Cephesi'nde yaşananlar çok iyi anlatılmıştı. Yazar, oradaki askerlerin ruh hallerini çok iyi tasvir etmiş. Bir yandan cihat için gittikleri cephede şehit olup cennete gitmenin hayalini kurarlarken bir yandan da Allah'ın bu kötülüklere neden göz yumduğunu sorguluyorlar. Bu sorgulama öyle bir noktaya geliyor ki "Allah var mı?" sorusu bu defa onları düşündürüyor.  Kitapta düşman askerleriyle dayanışmaları ve yardımlaşmaları da anlatılıyor. Cephede yaşananların hepsi beni çok ama çok etkiledi.

         Yazarın neredeyse tüm kitapları ödül almış. En çok bilinen ve filme de çekilen eseri ise Corelli'nin Mandolini adlı kitabı olmuş. Diğer kitaplarını da mutlaka okuyacağım.

         Kitabı okurken acaba bu yazar Rum olabilir mi diye bir araştırma yaptım, değilmiş. Londra'da doğmuş ve büyümüş, öğrenimini de sanırım İngiltere'de yapmış. Çobanlık, araba tamirciliği ve öğretmenlik yapmış. İlk romanı Don Emmanuels'in Alt Tarafları'nı 1991'de yayınlamış ve Avrasya'da en iyi ilk roman ödülünü almış ( bu kitabı da okunacaklar listesine ekledim). 1992'de Bay Vivo ve Kokain Kralı ile yine Avrasya bölgesinde en iyi kitap dalında Commonwealth Yazarlar Ödülü'nü kazanmış. 1993 yılında Granta tarafından en iyi genç İngiliz romancısından biri seçilmiş, 1995'te de en ünlü eseri olan Yüzbaşı Corelli'nin Mandolini adlı eserini yayınlamış ve yine Commonwealth Yazarlar Ödülü'nü almış.

      Yazarın dedesi de Çanakkale'de savaşmış ve çektiği acılar yüzünden intihar etmiş. Kimbilir, belki yazarın kitabına Çanakkale Savaşı'nı dahil etmesinde dedesinin de payı vardır?

            Kitap 655 sayfa ama sürükleyici ve çok güzel, mutlaka okumalısınız. Sevgiler...

8 yorum:

Gül Akça dedi ki...

Merhaba Fatoş Hanım, görmüştüm bu kitabı ama yazarı hiç tanımadığım için emin olamamıştım... ayrıca Corelli'nin Mandolini'nin filmini izlemiştim, çok güzel bir filmdi...yorumunuzu görünce okurum diye not aldım teşekkürler...

Derdest fikirler dedi ki...

Bu kitabı beğeneceğinizi düşünüyorum. Ayrıca yabancı bir kişiden Çanakkale Savaşı'nı ve Mustafa Kemal'i okumak çok keyifliydi. Yorumunuz için teşekkür ederim. Sevgiler...

burcu dedi ki...

Muhteşem dedin diye hemen ufak çaplı bir araştırma yaptım. Vikitap'ta okunacaklar listeme ekledim, teşekkürler.

Derdest fikirler dedi ki...

Umarım sen de benim kadar beğenirsin kitabı. Bence bu kitabı okurken Kayaköy'e bir gezi yapmak lazım. Sevgiler...

Semihal Tüzüner dedi ki...

Arkadaşım, ben mübadele ve Kayaköy'den çok etkilenmiştim.Çok güzel anlatımlarınl a bize yol gösteriyorsun.Listeme kitabı ekledim.Hemen okumak istiyorum.Teşekkür ederim

Semihal Tüzüner dedi ki...

Kaya'köyü ilk gördüğüm yıl 1982 de çok etkilenmiştim.Sonra 2001 yılında tekrar gezdiğimde ilkine göre daha çok etkilendim.Bir ara oradaki evleri otel yapacaklardı.Şimdi ne durumda bilmiyorum.

kitaplarla beslenmek dedi ki...

bende bu kitabı beğenmiştim.

melda dedi ki...

Corellinin Mandolini ve Bay Vivo ve Kokain kralini okudum bu yazarin ve cok begendim, tavsiye ederim

Yorum Gönder