16 Kasım 2014 Pazar

Gölgesizler


       Hasan Ali Toptaş'ın Heba kitabından sonra diğer kitaplarını da okumaya karar vermiştim. Sıradaki kitabım ise Gölgesizler kitabıydı. Tıpkı Heba gibi hem şehirde hem de köyde geçen bir roman. Yine Heba'daki gibi yazar da roman kahramanlarında biri. Yazarın varlığı, Heba romanında tam olarak anlaşılmasada Gölgesizler'de net bir şekilde ortada.

        Heba kitabını okurken yazarın anlatımını -özellikle köyle ilgili anlatımını- Yaşar Kemal'e benzetmiştim. Bu kitabında da zaman zaman anlatımlarını Marquez'e benzettim. Özellikle kitabın içeriği,  Marquez'in büyülü gerçekliğine çok benziyordu.

       Kitapta en çok sorgulanan şey varlık-yokluk problemiydi. Öyleki kitabın kahramanları kendi varlığından dahi şüpheye düşüyorlar ( Descartes'ın "kendi varlığımdan şüphe duyuyorum" demesi gibi. Ama Descartes'tan daha güzel ve akıcı bir üslupla anlatmış yazar bunu). Kitapta ikinci sorgulanan şey ise zamandı. Zaman o kadar karmaşık verilmişti ki. Yazar;  hangi olayın önce hangi olayın sonra olduğuna dair hem roman kahramanlarında hem de okurda soru işareti oluşturuyor. Kitabın sonunda ise zaman kavramında geçmiş ve şimdiki zaman tamamen içiçe geçiyor. Kitabın son bölümünü özellikle de son paragrafını çok etkileyici buldum.


            Diğer kitaplarını okumadım ama yazarın bir köy romancısı olduğunu söyleyebilirim. Her iki kitapta köy ve köylüler ön planda. Zaman zaman kullandığı bazı ifadeler ( ki sık sık kullandığı için rahatsız etti) "cellat gözleri" gibi, beni rahatsız etsede yazarın anlatımını çok güçlü buluyorum. Bundan dolayı da okurken çok büyük bir keyifle okuyorum.

         Yazar bu kitabıyla 1994 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazanmış. 2004'te ise kitap Ümit Ünal tarafından filme çekilmiş. Bir fırsatını bulduğumda bu filmi de izlemeyi düşünüyorum. Gerçi kitabını okuduğum her film bende kabak tadı veriyor ama yine de izlemeyi düşünüyorum.

        Hasan Ali Toptaş'ın kalemini çok beğendim. Fırsat buldukça diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum. Özellikle Gölgesizler kitabı kolay okunan bir kitap değil. Ama içeriği son derece sarsıcı bir kitap ( Heba kitabı da çok sarsıcıydı). Okumanızı tavsiye ederim. Sevgiler...

1 yorum:

Gül Akça dedi ki...

Epeydir Toptaş'tan okumak istiyordum ama bir türlü kitaba karar veremiyordum.. geçen hafta ben de bu kitabı aldım... Yorumunuzda üstüne geldi :) iyi oldu... teşekkürlerr

Yorum Gönder