7 Nisan 2014 Pazartesi

Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği


         Milan Kundera'nın yıllar önce Gülünesi Aşklar kitabını okumuştum ve açıkcası çok da etkilenmemiştim ( acaba ruh halim mi uygun değildi kitaba? Yeniden okumak gerek diye düşünüyorum). Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği ise hayranlılkla okuduğum hem çevirmene hem de yazara saygı duyduğum bir roman oldu. Deneme tarzında yazılmış bir roman ( sanırım deneme tarzındaki romanlar benim daha çok hoşuma gidiyor). Satır aralarında toplumla, cinsellikle ve siyasetle ilgili harika çözümlemeler var. Kitabı okurken bol bol not aldım. Bazı paragrafları üç dört defa okudum ve her okuyuşumda yazara bir kez daha hayran kaldım. Kitabın filmi 1988 yılında çevirilmiş. Filmi izledim internetten ama kesinlikle kitabı filmden çok daha güzel.
        Kitapta dört ana kahraman var. Bunlar; Tomas, Tereza, Sabina ve Franz. Hepsi Çekoslavakya'da yaşıyor. 1960'lı yıllar Ruslar'ın Çekoslavakya'yı ele geçirdikleri dönemler. Tomas Prag'ta yaşayan bir cerrahtır. Cerrahlığının yanısıra kadınlar arasında çapkınlığıyla da ünlüdür. Pek çok kadınla birlikte olur ama bunlardan ikisi Tomas için gerçekten değerlidir. Biri ressam olan Sabina diğeri ise karısı Tereza. Bana kalırsa Tomas Sabina'nın güçlülüğüne Tereza'nın ise güçsüzlüğüne aşıktı. Tereza güçsüz olduğu içinde onunla evlendi. Fakat kitapta Tomas Tereza'ya karşı neden zayıf olduğunu tam çözemiyor aslında bir yandan da onu bırakamıyor.Franz ise bir öğretim görevlisidir ve O'da Sabina'ya aşıktır. Fakat Sabina'yla bambaşka hayatları vardır. Gerek siyasi düşünceleri gerekse hayata bakışları tamamen birbirlerinden farklıdır. Sabina bunu farkeder farketmez Franz'ı terkeder. Bu dört kahramandan sadece Franz Komünizme ilgilidir hatta komünisttir, diğerleri ise komünizme karşıdırlar. Özellikle komünistlerin halkın üzerinde kurdukları baskıdan son derece rahatsızdırlar. Bununla birlikte Sabina'nın bir rahatsızlığı daha vardır: O da komünistlerin sanat üzerindeki baskısıdır.
           Kitap yedi ana başlıktan oluşuyor, bunlar:
           I. Ağırlık ve Hafiflik
           II. Ruh ve Beden
           III. Yanlış Anlaşılan Sözcükler
            IV. Ruh ve Beden
            V. Ağırlık ve Hafiflik
           VI. Büyük Yürüyüş
           VII. Karenin'in Gülümseyişi
         Kitap özel ilgi isteyen bir kitap. Yani şöyle; otobüste, metroda okunacak türden değil. Sessiz ve sakin bir ortamda kafanızı vererek okuduğunuzda anlaşılabilen hatta çok da güzel tat bırakan bir kitap. Bu yazarın tüm kitaplarını okumaya karar verdim. Kitaptan bir kaç alıntıyla yazımı bitirmek istiyorum.

"Yaşam öncesi ilk prova yaşamın ta kendisiyse, ne değeri olabilir yaşamanın."

"Aşk çiftleşme arzusunda duyurmaz kendini, uykuyu paylaşma arzusunda duyurur."

"Gözü daha yükseklerde bir yerde olan herkes günün birinde gözünün kararabileceğini hesaba katmalıdır."

1 yorum:

Meltem D. dedi ki...

Fatoş güzel arkadaşım bende seni tanıdığım için çok mutluyum, sevgilerimle.

Yorum Gönder