25 Nisan 2014 Cuma

Vakti Geldi



         Bu hafta Haldun Taner Sahnesi'nde izlediğim oyun Vakti Geldi'ydi. Kadına yönelik şiddeti işleyen ve güzel de işleyen bir oyundu. Oyunun yazarı genç bir kişi; Gökhan Erarslan, yönetmeni ise Naşit Özcan. Üç erkek ve bir kadından oluşan, dört kişilik bir oyuncu kadrosuna sahip. Erkeklerden biri emekli bürokrat, biri profesör bir diğeri ise iş adamı. Üçünün de ortak yanı politikaya atılmak istemeleri ve bir partide milletvekili adayı olmaları. Kadının rolü ise çok gizemli ve trajik - daha doğrusu oyunun başında trajik, oyunun sonunda farklı bir duruma bürünüyor.
        Ülkemizin en önemli problemlerinden biri kadına yönelik şiddet. Gün geçmiyor ki bir cinayet haberi almayalım. Tacize uğrayanlar, tecavüze uğrayanlar, dövülenler ve ne yazık ki öldürülenler... Oyunun tanıtım broşüründe kadın cinayetlerinin 2007'den 2009'a kadar yüzde 1400 oranında arttığı yazılmış. Oyunda verilmek istenen mesaj da bu.
            Yıllar önce sıkı yönetim zamanında arkadaşlarının tecavüzüne uğrayan bir kadın ne yazık ki hakkını arayamaz ve yaşadığı travmayla başbaşa kalır. Olayın şokunu atlatamadan hamile olduğunu anlar ve çocuğu doğurur. Oyundaki kadın bir tecavüz çocuğudur, erkekler ise sınıf arkadaşına tecavüz eden sapıklardır. Hepsi hayatını kurmuş ve iyi bir kariyer yapmışlardır, bir tanesi hariç o da tecavüze uğrayan zavvalı kadın. Kadının oyun boyunca istediği tek şey babasının kim olduğunu öğrenmesidir ama bunu ne yazık ki kimse bilmemektedir. Baba, üç adamdan biridir ama kimdir? Tam bir muamma. En sonunda kadın erkekleri tehdit etmeye başlar. Böylece sahnede kadına yönelik bir şeddete daha tanık olur seyirci. Çünkü üç adam kadını oyuna getirir ve öldüresiye döverler. Oyunun sonunu özellikle yazmayacağım. Çünkü umduğumuz gibi bitmez oyun.
          Verdiği  mesajı, oyunculukları, dekoru ve özellikle ışığı çok beğendim. Işık dalında ödül bile almalı diye düşünüyorum. İzlemenizi tavsiye ederim.

3 yorum:

Meltem D. dedi ki...

Fatoş etkileyici bir oyun ,çokta güzel özetlemişsin okurken bile tüylerim diken diken oldu kadına şiddet ne yazıkki ülkemizin en büyük utancı ve ayıplarından biri umarım verilen mesaj yerini bulur sevgilerimle.

Derdest fikirler dedi ki...

Umarım bulur Meltem ve umarım bu şiddet biter artık. Teşekkür ederim yorumun için.

Zamane Kızı dedi ki...

Merhaba bu oyuna geçen sene gittim.Bence İBB Tiyatro'nun sahnede olan en kötü oyunu.Kesinlikle tavsiye etmem. http://zamanekizinca.blogspot.com.tr/

Yorum Gönder