12 Nisan 2014 Cumartesi

Pastoral Senfoni



      Nobel ödüllü yazar Andre Gide'den kısacık ve akıcı bir kitap. Bir gün değil, birkaç saatte okuyabileceğiniz güzel bir roman.
       Kitapta bir papazın kör bir kızla yaşadığı aşkı anlatılıyor. Kitaba Pastoral Senfoni adının verilmesi ise çok anlamlı. Çünkü papaz renkleri müzikle anlatıyor. Kör olan bir kişiye renkleri bu şekilde anlatmak bana etkileyici geldi. İşin güzel yanı kız senfoninin etkisiyle renklerin ne kadar güzel olduğunu fark ediyor. Anlatmakta zorlandıkları renkler ise siyah ve beyaz oluyor. Bunları ise orkestranın çıkardığı tiz ve bas sesleriyle anlatmaya çalışıyor. Tiz ses beyazı, bas ise siyahı anlatıyor.
       Kitabın diğer kahramanları ise papazın eşi ve oğlu. Papazın kör kızla kurduğu bu ilişki papazın eşini rahatsız ediyor. Oğlu ise bu kıza aşıktır. Oğlunun aşkından haberdar olan papaz bu durumdan son derece rahatsız olur ve oğlunu şehir dışına okumaya gönderir. Kör kız ise papaza aşık olduğunu, oğluna karşı bir şey hissetmediğini söyler. Neyse gel zaman git zaman bu kız ameliyat olur ve artık görmeye başlar. Görmeye başlamsıyla birlikte hayat ona acı verir. Çünkü papazın eşinin kendisinden kaynaklanan acısını görür ve bu kadına çektirdiği acılar için çok üzülür. Daha da kötüsü papazın oğlunu görür ve O'na aşık olur, bundan dolayı da papaza öfke duyar. İntihara kalkışır fakat başarılı olamaz. Yaşadığı bu acıları papazla paylaşır ve daha sonra hastalanarak ölür. Papaz ise işlediği günahlarla başbaşa kalır.
           Çok uzun ve kalın kitaplar okumaktan hoşlanmıyorsanız ve okuyacağınız kitabın akıcı olmasını istiyorsanız, bu kitabı size tavsiye edebilirim. Keyifli okumalar...

1 yorum:

Semihal Tüzüner dedi ki...

pastoral senfoni kitabını bende çok beğendim.Orkestrayı oluşturan enstrümanların uyumu kör bir kızı nasıl aydınlatıyor.ancak hayat her zaman iyi yönde ilerlemiyor.

Yorum Gönder