14 Eylül 2017 Perşembe

Kadından Kentler

        Yerli yazarlardan tartışmasız en sevdiğim ve beğendiğim yazar Murathan Mungan'dır. En son Haydarpaşa Garı'ndaki kitap günlerinde söyleşisine gittim. Sadece kitaplarını değil söyleşilerini de çok beğeniyorum.


        Kadından Kentler kitabını o kadar çok kişiden duydum ki anlatmam. En son söyleşide yazarın kendisi de " en çok okunan kitabım Kadından Kentler'dir" deyince, bu kitabı en kısa zamanda mutlaka okumalıyım dedim.

         Kitap on altı kentte geçen on altı ayrı hikayeden oluşuyor. Hikayelerin ana kahramanları ise kadınlar. Her hikayede farklı kadınlardan bahseder. Bu kadınların her biri farklı sosyal sınıflarda bulunuyorlar. Hepsinin farklı farklı özellikleri var: Kimi güzel, kimi çalışkan, kimi mutsuz... Kitap o kadar kadınca bir kitap ki yazarının kadın olduğunu zannedebilirsiniz. İşte Murathan Mungan'ı, Murathan Mungan yapan da bu: Gözlem yeteneği. İnsanları, hayatı o kadar iyi gözlemliyor ki sonra bunları yaşamla yoğurup satırlara döküyor. Bana da mest olarak okumak kalıyor.


      Her Murathan Mungan kitabında olduğu gibi bunda da aynı şeyi yaşadım: Sevdiğim satırların altını çizmek istedim, hatta not almak istedim. Bir de baktım ki kitabı yazmaya başlamışım.

        Kitaptaki kadınları okurken sanki tanıyormuş gibi bir hisse kapılabilirsiniz. O kadar bizden o kadar tanıdık ve o kadar gerçek kahramanlar bunlar. Kadınlarla birlikte kadınların anlatıldığı şehirler de var. Ama erkeklerden çok yüzeysel bahsediyor. Sebebi de belli; kitabın ana konusu kadınlar ve kentler.



         Kitabın son öyküsü Esenler Otogarı'nda geçer. Kitap boyunca okuduğunuz tüm kahramanlar o gar da bir şekilde birbiriyle karşılaşmış ve aynı mekanı paylaşmışlardır.

        Kitabı her zamanki gibi tavsiye ediyorum. Hatta çok daha ileriye giderek bu yazarın okumadığım kitaplarını da tavsiye ediyorum.

3 yorum:

kadriye dedi ki...

Çok merak ettim ne güzel anlatmışsin:)

Mai dedi ki...

Murathan Mungan hakikatten ayrı bir kategori. Esenler Otogarında karşılaşmaları mevzuu da ilginçmiş. Duruversin aklımın bir köşesinde

sevgiler

Derdest fikirler dedi ki...

Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim. Okumanızı tavsiye ederim. Sevgiler...

Yorum Gönder