25 Mart 2017 Cumartesi

Çılgın ve Özgür


         Hıfzı Topuz'un okuduğum ikinci kitabı Çılgın ve Özgür oldu. Daha önce Gazi ve Fikriye'yi okumuştum.

          Çılgın ve Özgür Neyzen Tevfik'in hayatının anlatıldığı bir kitap. Akıcı bir dili olduğu için kısa zamanda bitiriverdim kitabı. Biyografi okumayı seviyorsanız bence siz de bu kitabı okumalısınız.


            Neyzen Tevfik 1879 yılında doğup 1953 yılında vefat etmiş. Yaşamında Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemini Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk iki dönemini görmüş. Hayatı boyunca özgürlükleri kısıtlayan insanlardan nefret etmiş. Bu nefretini de şiirlerinde gayet küfürlü bir şekilde dile getirmiştir.

       Yazar da Neyzen Tevfik'le tanışmış. Kitabının son cümlesinde ben Neyzen'i çok sevdim, demiş. İlginçtir, Neyzen Tevfik'i yaşamı boyunca sevmeyen yok gibi neredeyse. Korkunç bir hayat yaşamasına rağmen ( sürekli içen sokaklarda sızan bir insan olmasına rağmen) toplumun en saygın edebiyatçı, yazar, siyasetçi ve bilim insanları hep Neyzen aşığı olmuşlar.


       Yaşamı boyunca sık sık hastaneye yatan Neyzen'e koyulan teşhis ise; dipsomani yani alkol bağımlılığı. Yattığı hastanelerde de hem doktorların hem de hastaların büyük sevgisini ve saygısını kazanıyor.


        Hayatı boyunca dindarlardan ve yobazlardan nefret ediyor. Tam bir Atatürk hayranı, en övgü dolu şiirlerini Atatürk için yazıyor. Geri kalan tüm siyasetçilere ise eğer yolsuzluk yapıyorlarsa en ağır küfürlü şiirlerini yazıyor.


         Kitapta e çok güldüğüm bölüm ise içkiyi bırakıp kendini yemeğe verdiği kısım oldu.  O kadar çok yiyormuş ki çevresindekilere şöyle söylüyormuş: " Pilav üstü tavuğu izlemek Rafael'in tablolarını izlemekten daha keyifli. Vişne hoşafının rengini hangi tabloda bulabilirsin? Bir yumurtayı, El Hamra Sarayı'na değişmem."


      Sultan Abdülhamit döneminde başlayan hayatı Adnan Menderes zamanında bitiyor. Atatürk'ün inkılaplarının da sonsuz destekçisi oluyor. Nazım Hikmet açlık grevindeyken düzenlenen imza kampanyasına ilk imzayı atanlardan biri de Neyzen'dir. Hayatı boyunca haksızlıklara başkaldıran bir insan oluyor. Bu yönleriyle benim de sevgi ve saygımı kazandı. Ben de Hıfzı Topuz gibi Neyzen'i çok sevdim.


      

          İlginç olan şey ise toplumun en yüksek kademesiyle en alt kademesindeki insanlarla çok iyi dostluklar kuruyor. Bu iki kademeyi aynı sofrada bir araya getiren yine Neyzen oluyor. Beyoğlu'ndaki meyhanelerde masasında hem edebiyatçılar hem de hamallar  birlikte oturup içki içmeyi seviyor.


        Eğer biyografi okumayı seviyorsanız ve Neyzen'i merak ediyorsanız, Hıfzı Topuz'dan okumanızı tavsiye ederim.




1 yorum:

Semihal Tüzüner dedi ki...

sevgili Fatoş Nevzen Bafra Kolay doğumludur.Babam anlatırdı.Gündüz oruç tutarmış.Akşam kamyonetin arkasında rakı sofrası hazır.O kadar güzel anlatmışsın ki Hıfzı Topuz kitabı okumamıştım.En kısa zamanda okuyacağım.

Yorum Gönder