16 Ocak 2017 Pazartesi

Yirminci Mil


        Trevanian'ın bu güne kadar Şibumi, İnfazcı, Kasaba ve Yirminci Mil adlı kitaplarını okudum. Hepsini de çok sevdim; bu demek oluyor ki diğer kitaplarını da alacağım ve okuyacağım.



       Trevanian yazarın takma adı, gerçek adı ise Rodney William Whitaker. Bazı kitaplarını gerçek adıyla, bazılarını Trevanian adıyla ( ki okurlar genelde Trevanian ismini bilirler), bazılarını ise Nicholas Sheare takma adıyla yayınlamış. En çok ses getiren kitabı ise Şibumi. Yazar bu kitabında dipnotlarla okurlarını sık sık uyarma gereği hisseder. Örneğin şöyle bir not düşer; "burada dağa tırmanış hakkında bilgi verilmeyecektir, çünkü daha önce ki kitabında bilgi veren yazarı okuyan okurlar aynı yöntemle dağa tırmanmaya çalışmış ve ölmüşlerdir." Bahsettiği kitap kendi kitabıdır. Benim de en çok sevdiğim kitabı Şibumi'dir. Eğer Trevanian okumak isterseniz Şibumi'den başlamanızı öneririm.



        Gelelim Yirminci Mil kitabına. Kitap gerçek hayattan alınan bir hikayeden oluşuyor. Yirminci Mil aslında bir kasabanın ismidir. Orada yaşanan bir olayı insanlardan dinler, gazetelerden araştırır biraz da kendi hayal gücünü kullanır ve Yirminci Mil'i yazar. Kitabın son yirmi sayfasında bu kitabı nasıl yazdığına, bilgileri nasıl topladığına dair de bilgiler verir.

      Kasaba kitabındaki gözlem yeteneği burada da mevcut. İnsanları öyle güzel anlatır ki kahramanlar bir bir gözünüzde canlanır. Yirminci Mil aslında terkedilmiş bir kasabadır. Terkedilmeden önce orada bir kaç ev ve hafta sonu gelen madenciler vardır. Daha sonra maden ocağı kapanır ve insanlar doğal olarak kasabayı terk ederler. Çünkü bu kasabada yaşayanların tek geçim kaynağı madencilerin alış verişidir.

        Kitap hapishanede öldürülen gardiyan cinayeti ve kaçan üç mahkumun hikayesiyle başlar.  Oradan Yirminci Mil'e atlar: Kasabaya gelen bir çocuğun Yirminci Mil'e yerleşmesi ve daha sonra kaçan mahkumların kasabaya gelerek terör estirmesini anlatır. Tam anlamıyla bir gerilim romanı diyebilirim. Gerim gerim gerinerek okudum. Çok sürükleyici olduğu için kitabı kısa zamanda bitirdim. Akıcı bir kitap okumak isterseniz Yirminci Mil'den başlayabilirsiniz. Sevgiler...


2 yorum:

Gül Akça dedi ki...

Şibumi'yi bir arkadaşım hediye etmişti ve çok sevmiştim. Bir ara herkese öneriyordum, yazardan devam etmek istedim ama diğer kitapların tanıtımları hiç cazip gelmedi ve tek kitapta kaldım:( bazı yazarlarda böyle takılıyorum bazen:) sizce Şibumi'den sonra en iyisi hangisi? Sevgiler:)

Derdest fikirler dedi ki...

Ben okuduğum dört kitabı da çok beğendim. İnfazcı, Kasaba ve Yirminci Mil. Sıradan insanları çok ama çok güzel anlatıyor. Yirminci Mil çok sürükleyici mesela tavsiye ederim.

Yorum Gönder