22 Mayıs 2016 Pazar

Beethoven 9. Senfoni


            Dün bir çılgınlık yapıp Süreyya Operası'na gittim. Bunun neresi çılgınlık derseniz, bilet almadan gitmem çılgınlıktı. Belki gelmeyen olur onların yerine bilet alırım diyerek gittim. Kapının önünde arkadaşımı beklerken bir kadının seslendiğini duydum. "Konsere girmek isteyen var mı?" diye. Böylece bilet bulmuş oldum. Konser sonrasında da "iyi ki gelmişim" dedim. Olur da bir daha olursa bu konser- ki olur- bence sizde mutlaka gitmelisiniz.


       Beethoven bu senfoniyi tamamen sağırken bestelemiş. Senfoniyi dinlerken bu durumu hayretler içerisinde yeniden düşündüm. Her şeyi, bütün enstrümanları zihninde duyarak bestelemiş. Müthiş bir deha ve müthiş bir beste.

       Ben senfoninin en çok son kısmını yani koro kısmını seviyorum. Bu bölüm Shiller'in Neşeye Övgü şiirinin bestelenmiş haliymiş. Hakikaten dinlerken hem neşeleniyor hem de coşkuyla doluyorsunuz. 1971 yılında Neşeye Övgü bestesi,  Avrupa Birliğinin resmi marşı olması için önerilmiş ve kabul edilmiş.1972'de de resmi olarak Avrupa Birliğinin marşı olmuş. Müziği merak ediyorsanız, buyurun efendim tıklayın ve dinleyin.




   

   

4 yorum:

Gül Akça dedi ki...

Tüh kaçırmışım:( görmek isterdim. Bu sene Süreyya Operasını pek takip edemedim, seneye artık:) sevgiler:)

Mai dedi ki...

Bu Cumartesi de kızlarımı alıp ben gideceğim Süreyya'ya. Kapının önündeki hanım neden satıyordu bileti (aldığı fiyata mı satıyordu mesela) onu tam anlamadım ve çok da merak ettim.

Sevgiler

Derdest fikirler dedi ki...

Aaaa bu cumartesi bende gidiyorum Kadriyeciğim karşılaşabiliriz. Saat dörtte Faust'a gideceğim. Kadın arkadaşına da bilet almış. Arkadaşı hastalanınca gelemeyeceğini söylemiş, O'da bileti bana sattı ve de aldığı fiyata sattı. Öyle karaborsa falan değil yani. Sevgili Gül, seneye mutlaka gitmelisin. Kimbilir belki karşılaşabiliriz de. :) Sevgiler...

Gül Akça dedi ki...

Faust'a gitmeyi ben de düşünmüştüm (cumartesi orada olabilirdim:) ama biletler bir ay önceden alınıyor ya onu ve birlikte gideceğim arkadaşlarımı denk getiremedim kaldı... umarım seneye karşılaşırız:) sevgiler

Yorum Gönder