23 Mayıs 2016 Pazartesi

Freud'un Kız Kardeşi


        Goce Smilevski'yi daha önce hiç duymadım ve hiç okumadım. Makedonyalı olan yazar bu kitabıyla Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü almış. Kitap son derece kolay okunuyor. Çevirmen Levent Ademov'a buradan teşekkür ediyorum.

          Gelelim kitabın konusuna: Kitap, Freud ve kız kardeşlerinin yaşam hikayesinden bahsediyor. Olayları anlatan kişi olarak kız kardeşi Adolfina Freud seçilmiş. Normalde tabi ki Adolfina anlatmıyor, yazar bu şekilde kurgulamış.

         Peki bu kitap neden yazılmış? Freud'un kız kardeşlerinden neden bahsedilmiş? Çok acı bir hikayeden dolayı yazılmış: İkinci Dünya Savaşı döneminde Viyana'ya girmeye çalışan Hitler'in ordusu tüm yahudiler gibi orada yaşayan Freud ve ailesini de korkutmaktadır. Freud ailesiyle birlikte Londra'ya gitmeye karar verir. O'nu Londra'ya götürecek olan kişiler Freud'a götürmek istediği kişilerin bir listesini yapmalarını isterler. İşte olaylar burada başlar. Çünkü Freud çevresinde ki herkesi yazar ama dört kız kardeşini yazmaz. Eşi, çocukları, eşinin ailesi, doktoru, doktorunun ailesi, hizmetçileri, hatta köpeği bile listede vardır ama kız kardeşleri yoktur. Peki onlara ne oluyor derseniz? Onlar bir Nazi kampında ölüyorlar. Nazilerin duş dediği yerde zehirli gazlarla öldürülüyorlar. İşte tüm bu olanlar Adolfina Freud anlatıyor gibi kurgulanmış kitapta. Kitabı okurken kardeşler arasında herhangi bir sorun olmadığını görüyorsunuz. Alında Freud kız kardeşlerinin Viyana'da kalmasında bir risk görmediği için onları orada bırakıyor. Kendisi de kanser hastası olduğu için kısa bir süre sonra vefat ediyor. Bence ölmeseydi ne yapar eder kız kardeşlerini mutlaka yanına aldırırdı, diye düşünüyorum.

            Neyse kitap fena değil ama bu kitabı kaçırmayın mutlaka okuyun diye bir övgü yazmayacağım. Zira o kadarını hak etmiyor.
         

1 yorum:

Mai dedi ki...

mutlu sonlarla biten kitaplara ihtiyacım var
"sonra" listeme ekledim

teşekkürler bilgiler için

Yorum Gönder