16 Mayıs 2016 Pazartesi

Amok Koşucusu


       Stefan Zweig'ın güzel bir öykü kitabıyla karşınızdayım. Kitapta toplam yedi öykü var. Kitabın en uzun öyküsü kitaba adını veren Amok Koşucusu.

       Amok Koşucusu, bir doktorun bir kadının peşinden giden sonunda hem kadının hem de doktorun ölümüyle sonuçlanan bir öyküydü. Bu kitapta tüm öyküler hep ölümle bitti. En acısı da bu insanların ölümlerinden hiç kimsenin etkilenmemesi.  Tıpkı günümüz gibi. Her gün pek çok kişi ölüyor,  haber bültenlerinde bunları izliyor ve daha haberler bitmeden hepsini unutuyoruz. Eskiden mahallemizdeki bir cenazede günlerce televizyon açmazken, şimdi mahallemizdeki cenazeden bile etkilenmiyoruz. Sanki bugünü görmüş ve yazmış. Kimbilir belki de yazarın yaşadığı dönemde böyleydi. Belki de Dünya hep böyleydi...

           Bu arada Stefan Zweig da Dünya'daki acılara daha fazla dayanamamış ve karısıyla birlikte intihar ederek hayatına son vermiştir. Bu bilgiyi de burada sizlere hatırlatmış olayım. Yazarın sonu tıpkı bu kitaptaki kahramanları gibi olmuştur.
         
                 Ben Zweig'ın bu kitabını severek okudum. Sizlere de tavsiye ederim.

4 yorum:

Semihal Tüzüner dedi ki...

Fatoşcuğum,gözlemin ve yorumun çok güzel.İntihar etmek kurtuluştur ama mücadele etmek yiğitliktir.Dünyada siyaset adına yapılan vahşete evet seyirciyiz.Seyirci olmak öğretiliyor bizlere dizileri izle videoları izle... İçimiz acıyor! ama her gün ölüm haberleri özellikle alıştırılıyormu acaba ?

Derdest fikirler dedi ki...

Evet Semihalciğim her gün ölüm haberlerine hem alıştırılıyoruz hem de ne yazık ki duyarsızlaşıyoruz.

Gül Akça dedi ki...

Zwwig intihar takıntılı (daha doğrusu dinlerin aksine insanların kendi hayatlarına son verme özgürlüğü olduğunu savunan) bir kişi. İki kere denemiş her ikisinde de karısını da beraberinde götürmek istemiş(bunu pek anlayamıyorum açıkçası) ilk karısı razı olmamış, ikincisi ile (savaşın etkisi de var şüphesiz) başarmış! Bu kitap ta yazarın ruh halini çok iyi anlatıyordu ben çoook sevmiştim. ve dediğiniz gibi dünya hep böyleydi. sevgiler:)

Derdest fikirler dedi ki...

Yorum için Teşekkür ederim. Karısıyla birlikte intihar fikri bana da ilginç geldi.

Yorum Gönder