7 Şubat 2014 Cuma
Lysistrata "Kadınlar da Savaşırsa"
İstanbul Şehir Tiyatoları'nda oynayan bir oyun. Konusu, dekoru, kostümleri ve oyunculuğu gerçekten çok beğendim. Oyunda beni en çok etkileyen ise oyunun yazarının 2500 yıl önce yaşamış olması ve oyunu da M.Ö.411 yılında yazmış olması. Düşünün 2500 yıl önce yazılan bir oyun hala sahneleniyor ve güncelliğinden de hiçbir şey kaybetmiyor. Oyunun yazarı Aristophanes yaşadığı dönemde ki savaşları eleştirerek bunları eserlerine yansıtmış; savaş karşıtlığını savunmuştur. Bu eserinde de kadınların yardımıyla bir savaşı bitirmeye çalışmıştır.
Oyundaki savaşçı erkeklerin bir kukla gibi iplere bağlı olması çok düşündürücü ve etkileyiciydi. Bu iplere kadınların bağlı olmaması ise oldukça manidardı. Oyun sırasında ilkçağdan günümüze kadar gerçekleşen savaşlardan sahneler sineviyon gösterisi olarak arka planda ara ara gösteriliyordu. Horoz ve koyun sesleri çıkaran politikacılar ve askerler çok ama çoook şey anlatıyordu.
Oyunda Lysistrata kadınları örgütleyerek savaşı bitirmeye karar verir. Bunun içinde iki ayrı cephede savaşan erkeklerin kadınlarını bir araya getirir ve onları, hem erkeklere hem de savaş kararı alan yöneticilere karşı örgütler. Sonunda savaşı kazanan kadınlar olur.
Oyunun yönetmeni Kemal Kocatürk ( Can oyunundaki performansı süperdi ). Oyucu kadrosu ise oldukça kalabalık. 2013 yılındaUluslararası Stobi Antik Drama Festivali En iyi Kadın Oyuncu ödülünü bu oyunla Nazan Yatgın almış. Sahne ve Görsel Efekt Tasarım ödülünü ise Kemal Kocatürk ve Sırrı Topraktepe almış.
İzleyin ve izlettirin derim.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder