27 Şubat 2014 Perşembe
Genç Werther'in Acıları
Bu kitabı geçen yıl mayıs ayından beri okumak istiyordum. Neden mayıs derseniz? Çünkü mayıs sonunda Taksim Gezi Parkı'nda ki ağaçların kesilmemesi için gençler oraya çadırlar kurmuş ve gece gündüz nöbet tutmuşlardı. İşte o dönemde Okan Bayülgen bu gençlerin yanına giderek onlara kitap okumaya başlamıştı. Okuduğu kitap tahmin ettiğiniz gibi Genç Werther'in Acıları'ydı.
Alman yazar Goethe'ye ait olan bu kitap 1774 yılında yazılan bir 'Mektup Roman'dır. Kitapta Genç Werther yaşadıklarını Wilhelm'e mektup yazarak anlatmaktadır. Werther, Lotte adında genç bir kızla tanışır ve daha ilk gördüğü günden itibaren de aşık olur. Fakat yaşadığı aşk karşılıksızdır. Çünkü Lotte, Albert'la nişanlıdır ve nişanlısına hem sevgi hem de büyük saygı duymaktadır. Kitabın sonlarına doğru da evlenirler. Ne yazık ki gerek nişanlılığında gerekse evliliğinde Werther ümitlerini kaybetmez Lotte'a olan aşkı da bitmez.Hep Lotte'un kendisine aşık olacağı hayalini kurar zaman zaman da buna inanır (aslında kitabın başında Lotte'un Werther'e ilgisi vardır fakat nişanlısından dolayı arkadaş kalmayı tercih eder). Zamanla Werther'in duygularının değişmediğini fark eder ve mesafeli davranmaya başlar. Sonunda duygusal bir anlarında Werther'in kendisine yakınlaşmasından rahatsızlık duyar ve O'ndan tamamen uzaklaşır. İşte bu durum, Genç Werther'in uzun süredir düşünüp bir türlü gerçekleştiremediği intiharına neden olur. Lotte bu intihardan kendisini sorumlu tutar ve kahrolur.
Goethe bu kitabı 25 yaşında yazmış. Yayınlandıktan sonra da Almanya'da çok ses getiren bir roman olmuş. Bu kitabı okuyan pek çok genç Werther gibi intihar etmiş, adeta kitap Almanya'da bir intihar salgınına neden olmuş. Bu kişiler Werther gibi inithar etmekle kalmamış sokakta Werther modası yaratmışlar. Yani sokaklar, mavi ceket sarı pantolon giyen gençlerle dolarken, gazetelerde bu gençlerin intihar haberleriyle dolmuş. Kitabı okuyunca bu duruma pek anlam vermedim açıkcası. Tamam bir karasevda yaşanıyor kitapta ama insanı intihara sürükleyecek derecede etkili olduğuna pek ikna olamadım. Ben ikna olmasam da o dönemde bu durum Goethe'nin ününe ün katmış ve onu tanınan bir yazar haline getirmiş. Olan da ölen zavallı gençlere olmuş.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
2 yorum:
yaa benim de epeydir okumak istedigim bir kitaptı, Okan Bayulgen'den haz etmesem de
Tavsiye ederim Meldacığım ben beğendim kitabı
Yorum Gönder