18 Ekim 2014 Cumartesi

Yusuf İle Züleyha


            Bugün opera sezonunu Yusuf ile Züleyha'yla açtım. Geçen yıl gitmek istemiştim hatta biletini dahi almıştım fakat kitap toplantımızdan dolayı gidememiştim. Kısmet bugüneymiş.

          Üç perdelik bir opera. Sözlerini Nezihe Araz yazmış besteci ise okan Demiriş. İlk kez 1990 yılında sahnelenmiş. Hikaye bildiğimiz bir hikaye Yusuf ile Züleyha'yı anlatıyor.
          Yusuf, babası Yakup tarafından çok sevildiği için kardeşleri tarafından kıskanılır ve yine kardeşleri tarafından kandırılarak kuyuya atılır. Kuyudan O'nu köle satıcıları kurtarır ve Mısır Firavun'una satar. Babası Yakup Yusuf'un kurtlar tarafından yendiğini zannederek ağlaya ağlaya kör olur. Firavun'un eşi Züleyha Yusuf'a aşık olur. Yusuf'ta aşıktır ama Firavun'a ihanet edemez ve Züleyha'nın aşkını reddeder. Yusuf ile Züleyha arasındaki aşkı farkeden Firavun,Yusuf'u zindana attırır, Züleyha'yı ise çöllere atar.


            Sahne düzenlemesi, dekoru, kıyafetleri ve tabiki sanatçıların performansı muhteşemdi. Bazı bölümlerde sözleri çok basit buldum ama son perde de Züleyha'nın sözleri çok derin ve etkileyiciydi. Özellikle "Sen Yusuf, güzelliğinle anılacaksın ama ben Züleyha tarihe aşkımla geçeceğim" demesi çok hoşuma gitti.
         Operadan hoşlanıyorsanız bunu kaçırmayın derim. İyi seyirler...



       

1 yorum:

Zamane Kızı dedi ki...

Merhaba ben de bu operaya gittim ve Türk Operasının ne kadarda kötü olduğunu bir kez daha gördüm.Çok sıkıldım ve konunun içine bir türlü giremedim.Ayrıca dekor da çok başarısızdı. http://zamanekizinca.blogspot.com.tr/

Yorum Gönder