11 Ekim 2014 Cumartesi

Lillian


     Evet sonunda bugün tiyatro sezonunu açtım. Doğrusunu söylemek gerekirse çok özlemişim tiyatroyu. İstanbul Şehir Tiyatrolarından Lillian oyunuyla açılışı yaptım. Tek kişilik ve tek perdelik bir oyun.


    Oyun hakkında hiçbir araştırma yapmadan gittiğim için Lillian'ın kim olduğunu merak ettim ve internetten biraz araştırdım. Lillian Hellman,  Arerikalı bir yazar. Sosyalist ve Stalinci olduğu yazılmış internette. Tiyatroya çeşitli oyunlar yazmış ve yazığı oyunlarda ahlak konusunu irdelemiş, özellikle lezbiyenlik üzerine yazdıkları da o dönemde hem ilgi uyandırmış hem de tepki çekmiş. 1905 ve 1984 yılları arasında yaşamış.
        Gelelim oyuna Lillian'ı bir hastane koridorounda, komada olan sevdiği adamın durumunu beklerken buluyoruz. Bu bekleyiş sırasında anıları canlanır ve bunları seyirciyle paylaşmaya başlar. Sevdiği kişi ise genelde dedektiflik romanları yazan Dashiel Hammet'tır. Dile kolay otuz yıllık bir beraberliktir.
          

         Yaşadıkları sevgi dolu, nefret dolu, ihanet dolu tüm anılar hatırlanır, o dönemin siyasi tarihiyle birlikte anlatılır. Replikler o kadar güzeldi ki hani kitap olsa altını çizer, unutmamak için bir yerlere not alırdım.
         Oyunun yazarı William Luce, yönetmeni Orhan Alkaya, oyuncu  Aliye Uzuntağan. Oyuncunun performansı izlenmeye değer.

2 yorum:

Semihal Tüzüner dedi ki...

arkadaşım sezonu açmışsın.

Derdest fikirler dedi ki...

Evet Semihalciğim sen de artık Antalya'da açarsın :)

Yorum Gönder