26 Haziran 2014 Perşembe

Yüzyıllık Yalnızlık



        Marquez'in okuduğum ikinci kitabı.Birincisi Kırmızı Pazartesi'ydi. İki kitabın tarzları birbirinden çok farklı. Kırmızı Pazartesi tamamen gerçekçi bir kitaptı, hatta hikayesi de Marquez'in çocukluğunun geçtiği kasabada gerçekleşen bir olaymış. Yüzyıllık Yalnızlık ise adına "Büyülü Gerçeklik" adı verilen masalsı ve şiirsel bir kitap.

        Kitaplarına kendi hayatlarından kesitler koyan Marquez,  Yüzyıllık Yalnızlık kitabında da kendi ailesinden kesitler vermiş. Kitap çok kalabalık bir aileyi anlatıyor; Buendia Ailesi.  Kitabın ilk sayfası ailenin soyağacıyla başlıyor, ailedeki kişilerin isimleri ise genelde aynı. Örneğin babanın ismi oğula veriliyor annenin ismi kızlara ve torunlara veriliyor. Bu yönden baktığımızda Türk toplumuna çok benziyor. Bizde de örneğin anne babaların isimleri torunlara koyulabiliyor.

       Marquez'in çocukluğu Buendia Ailesi gibi kalabalık bir ailede geçmiş. Büyükanne, büyükbaba ve bolca teyzesi varmış. Sürekli dedikodular, büyüler, söylentiler içinde büyüyen Marquez bunları Yüyıllık Yalnızlık kitabına da aktarmış. Çocukluk ve gençlik dönemlerine denk gelen iç savaşları da kitabına yansıtmış.

           Kitabı okurken masal okuyormuş gibi bir hisse kapılıyorsunuz. Çok güzel, akıcı ve şiirsel bir anlatımı var. Bu açıdan okurken büyük keyif aldım. Bu arada Marquez'de kendisine "masal uydurucusu" adını vermiş. Doğrusunu isterseniz bu lakap O'na çok yakışmış.Tabi masal derken şunu da eklemekte fayda var: Kitabın  içinde pek çok tarihsel bilgiyle de karşılaşıyorsunuz. Belki bundan dolayı kitabına "Büyülü Gerçeklik" içeren bir kitaptır, denmiş olabilir. Çünkü bu kitapta hem gerçeği hem de büyüyü bulabiliyosunuz. Hatta kitabı okurken bu gerçek olabilir mi diye Google'dan araştırma dahi yaptım. Tarih ve anlaşmalarla ilgili bilgilerin gerçek olduğunu gördüm.

          Daha önce Latife Tekin'in Sevgili Arsız Ölüm kitabını okumuştum. Marguez'in Yüzyıllık Yalnızlık kitabının ilk yüz sayfasını okurken Latife Tekin'in Marquez'den etkilendiğini ya da esinlendiğini farkettim. Bence iyi ki etkilenmiş. Çünkü Sevgili Arsız Ölüm'de Yüzyıllık Yalnızlık kadar güzel bir kitap. O da şiir tadında bir masal.

         Marquez'in tüm kitaplarını okumaya karar verdim. Sırada Kolera Günlerinde Aşk kitabı olacak. Size de her iki kitabı okumanızı tavsiye ederim. Yüzyıllık Yalnızlık kitabı için büyükler için yazılmış bir masal kitabı diyebilirim. Masalları özlediyseniz mutlaka bu kitabı okuyun derim...


0 yorum:

Yorum Gönder