23 Haziran 2016 Perşembe

Kör Baykuş


      Kör Baykuş, Türkçe öğretmeni bir arkadaşımın tavsiyesiyle aldığım ama bir türlü okumaya fırsat bulamadığım bir kitaptı. Sonunda dün başladım ve bugün de bitirdim. Toplamda 95 sayfalık bu kitabı okumak aslında hiç de kolay olmadı. Akıcı bir dili yok. Olay örgüsü birbirinin içine girmiş, kahramanlar birbirinin içine girmiş, böyle karışık bir kitap. İran edebiyatının kült eserlerinden biri olarak kabul ediliyor.
     
       Sadık Hidayet 1903 yılında Tahran'da doğmuş varlıklı bir ailenin çocuğudur. Yaşadığı dönemde muhalif duruşuyla Rıza Pehlevi'nin antidemokratik duruşunu eleştirmiş ve sonunda ülkesini terk ederek Hindistan'a gitmiş, Kör Baykuş'u da burada yazmıştır. Kitap İran'da beş yıl yasaklanmış ama Batı'da büyük beğeni toplamış. Zweig ve Poe yazarın etkilendiği yazarlarmış. Nitekim kitabın başında ben de Zweig'dan etkilendiğini fark ettim. Yaşamı bunalımlarla geçen iki kere intihara teşebbüs eden yazarımız, eniştesinin bir yobaz tarafından öldürülmesinden sonra tekrar bunalıma girer ve intihar ederek yaşamına son verir.

             Kitabın ana kahramanı sürekli afyon kullanan bir kişi olduğu için olaylar sık sık birbirine karışıyor. Aslında olaylar değilde kahramanın hayal ve gerçek arasındaki sıkıntıları anlatılıyor. Bende ki çevirisi Behçet Necatigil'e ait. Necatigil'e göre Sadık Hidayet eserlerinde, yalnız adamın varlık nedenini araştıran, boşluk ve ölüm konularını işleyen bir yazar. Yazarın, Kafka ve Sartre okumaları kitabında varoluşşsal sorgulamalara girmesini sağlamıştır. Kitabın en çok bu bölümlerini beğendim.

          Kısa, etkileyici fakat zor okunan bir kitap.

         

3 yorum:

feride'sviolet dedi ki...

İran edebiyatı okumamış olduğum için sipariş ettim ama yorumlardan gözüm korktu;)

feride'sviolet dedi ki...

İran edebiyatı okumamış olduğum için sipariş ettim ama yorumlardan gözüm korktu;)

Derdest fikirler dedi ki...

Beni çok yoran bir kitaptı. Defalarca sayfaları geri dönüp dönüp okudum. Zor anlaşılan bir kitap. Size kolay gelsin :)

Yorum Gönder