İhsan Oktay Anar, diliyle, büyülü hikayeleriyle, esprili kahramanlarıyla gönlümü fethetmiş bir yazardır. Tüm kitaplarını okudum ve hepsini de çok sevdim.
Hikayeler genelde eski İstanbul'da geçiyor. Galiz Kahraman'da ise hikaye günümüz İstanbul'unda geçiyor. Olaylar günümüzde geçse de hikayelerinde ki büyülü atmosfer devam ediyor.
Galiz, TDK'da kaba çirkin ağıza alınamayacak çirkin söz diye geçiyor. Nitekim kahramanımız da aynen böyle bir insan. Kaba, çirkin, hırsız, kendini bir halt zanneden açgözlünün tekidir.
Bundan dolayı bir anti kahramandır aslında. Adı da İdris Amil Efendi'dir. Çevresindeki herkesi çıkarları doğrultusunda seçer ve işi düştükçe o insanlarla görüşür.
Kitapta en sevdiğim kahraman ise Efgan Bakara oldu. Sık sık İdris Amil Efendi'nin alaylarına konu olsa da en sağlam karaktere sahip olan kahraman, Efgan Bakara'dır. Edebiyatla ilgilenip yazar olmak isteyen İdris Amil Efendi yazarlık kursunda Efgan Bakara'yla tanışır. Efgan Bakara bu kursa bilimsel araştırmalarıyla ilgili bir kitap yazmak için katılmış, İdris Amil Efendi ise popüler olup kadınların gönlüne girebilmek için katılmıştır. Aslında İdris Amil Efendi her işe nasıl kadın tavlarım diye giriyor. Yazarlıktan hırsızlığa kadar denemediği yol da kalmıyor. Başına da türlü türlü işler getiriyor.
Aslen Kasımpaşa'lı olan İdris Amil Efendi Üsküdar'lı bir kabadayının kız kardeşiyle evlenmek zorunda kalıyor. Kadınla hiç birlikte olmamasına rağmen zenci bir oğlu olur. Kadın çocuğu gönderdiğinde ise korkusundan "bu benim çocuğum değil" bile diyemez. Hem düzenbaz hem de korkak bir anti kahramandır.
Kitapta pek çok Osmanlıca deyim ve sözcükler var. Bu kelimeleri bilmeseniz dahi cümlenin akışına göre rahatça anlayabiliyor ve okuyabiliyorsunuz. Çok takılırsanız sözlük kullanabilirsiniz. Nitekim zaman zaman ben de sözlüğe baktım. Bu yazarı okumadıysanız, çok şey kaybediyorsunuzdur: Mutlaka bir kitabını okuyun derim.
9 Ekim 2017 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder