31 Aralık 2014 Çarşamba

Yeni Yıl




         HAYATINIZ SAĞLIK, MUTLULUK, NEŞE, KİTAP VE SANATLA DOLU DOLU OLSUN...
                              MUTLU MUTLU ÇOOOOOK MUTLU YILLAR DİLERİM....


29 Aralık 2014 Pazartesi

Nice Yıllara

         Beyoğlu Küçük Sahne'nin her pazar müdavimi oldum artık.  Devlet Tiyatroları o kadar güzel oyunlar sergiliyor ki evde oturmak bana batıyor. Bu oyunlardan biri de Nice Yıllara oyunuydu. Bu oyun,  benim için 2014 yılının kapanış oyunu oldu.


         Oyunun yazarı Tuncay Özinel, yönetmeni Göksel Kortay ve oyuncusu ise Defne Yalnız'dı. Tek kişilik ve iki perdelik bir oyundu. Tek kişilik oyunlar her zaman risklidir. Seyirci, sahnede nedense hep başkalarını da arar. Bu nedenle tek kişilik oyunlarda oyuncuya çok iş düşer. Tüm konu tek bir oyuncunun mimiklerine ve sözlerine kalır.

           Şu ana kadar tek kişilik çok oyun izledim ve şuna karar verdim: Bizim sanatçılarmız tek kişilik performanslarda olağanüstü başarılılar. Burada hemen aklıma gelen isimler; Genco Erkal, Berkay Tulumbacı, Olcay Kavuzlu, Aliye Uzunatağan.... daha da sırlayabilirim aslında. Mesela yakında Hamlet oyununa gideceğim Bülent Emin Yarar oynuyor, daha gitmeden sanatçının performansının çok iyi olacağından eminim. Çünkü başta da söylediğim gibi oyuncularımız çok ama çok iyiler.

           
                Defne Yalnız bu oyunda eski bir aktrisi canlandırıyor. Bu aktris, 60 yaşında işsiz ve parasızdır. Unutulduğu için artık anılarıyla yaşayan yapayalnız bir insandır. O gün doğum günüdür. Kendisi için bir parti düzenler. Bir yandan da hiç çalmayan telefonun çalmasını bekler. İlgi görmek, hatırlanmak ve kutlanmak ister. Ama ne yazık ki kimse aramaz. Arayan hep kendisi olur. Sonunda beklediği misafirleri gelir. Arkadaşları gelmiştir ama normalde gelen kimse yoktur. Gelenlerin hepsi sanatçının hayal dünyasıdır. Hatta basın bile gelir ve sanatçının doğum günü kutlamalarının fotoğraflarını çekerek ropörtaj yaparlar, tabi bunlarında hepsi hayaldir.

           Oyunun  konusu ve Defne Yalnız'ın oyunculuğu muhteşemdi diyebilirim. Eğer tiyatrodan hoşlanıyorsanız bu oyunu kaçırmamanızı tavsiye ederim. Oyunun sonunda ayakta alkışlamak isteyeceğinizden  eminim. Yazımı, oyunun tanıtım yazısından bir cümleyle bitirmek istiyorum. Çok beğendim bu sözü ve sizlerle paylaşmak istedim:

        "Sadece kalabalıklar içinde yalnızlığı yaşayanlar, yalnız kaldıklarında kalabalık olurlar."

28 Aralık 2014 Pazar

Nehir

         Bu sezon Oyun Atölyesi'nde gittiğim ikinci oyun Nehir'di. Oyunun yazarı Jez Butterworth, Türkçe'ye çevireni Hira Tekindor, sahne tasarımcısı Gamze Kuş, yönetmeni Haluk Bilginer ve oyuncuları ise yine Haluk Bilginer, Canan Ergüder ve Ayça Bingöl. Oyun tek perde ve 1 saat 10 dakika sürüyor.

        
             Oyunda bir adamın kadınlarla yaşadığı ilişkiler anlatılıyor. Oyunun ana konusu şu, Adam'ın hayatına giren kadınlar değişsede kadınlarla yaşadığı ilişkiler hep aynı oluyor. Burada da iki ayrı kadın var ama neredeyse konuşmalara varıncaya kadar her şey hemen hemen aynı.


               Oyuncuların hepsi çok iyiydi. Bu yüzden oyundan çok keyifli ayrıldım. Zaten bu kadrodan kötü bir oyunculukta beklenemez. Hepsi profesyonel ve hepsi çok iyi. Oyunda dekor ve ışıkta çok iyi kullanılmıştı. Dekoru çok beğendim,  sıcak ve güzel bir ev havası vardı. Ben oyunu beğendim, bir kere kadro müthiş! Sırf bu kadro için izlenemeye değer diyorum. İyi seyirler...

24 Aralık 2014 Çarşamba

Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku

        Dün, uzun süredir beklediğim ve vizyona girdikten sonra bir türlü fırsat bulupta gidemediğim Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku filmini izledim.


        Film İlhami Algör'ün aynı adlı romanından uyarlanmış. Filmde Erdal Beşikçioğlu ve Sezin Akbaşoğulları başrolleri paylaşıyor. Her iki sanatçının da performansı çok iyi. Özellikle tiyatro kökenli sanatçılar filmlerde harikalar yaratıyorlar.

     Filimde yazarın satırlarına da sık sık yer verilmiş. Satırları gördükçe ve okudukça bu yazarı mutlaka okumalıyım diye düşündüm.

           Erdal Beşikçioğlu filmde kitapları yayınlanmamış bir yazar rolündedir (Arif). Kitabının konusu aşktır ama kadın kahramanı kitabına yansıtmakta zorlanır, ya da filmde ki deyişle kadın kahraman fludur. Neyse gün gelir Müzeyyen'le tanışır ve O'na aşık olur. Aşık olunca artık eski Arif değildir. Hatta Mzüeyyen'e duyduğu kıskançlıktan dolayı kendisine yakışmayan davranışlarda bulunmaya başlar bu da O'na acı verir. Bu arada artık kitabındaki kadın karakter de fluluktan kurtulur ve Müzeyyen olur.

         Filmin yönetmenliğini ve senaryo yazarlığını aynı kişi yapmış; Çiğdem Vitrinel, müziklerini ise Mor Ve Ötesi grubundan Harun Tekin, görüntü yönetmenliğini ise Vedat Özdemir yapmış.

         Ben filmi severek izledim, sanırım vizyondan kalkmak üzere kaçırmadan izleyin derim.

23 Aralık 2014 Salı

Geçtim Ama Tiyatrodan

               Hafta sonu Beyoğlu'nda Küçük Sahne'deydim. Geçtim Ama Tiyatrodan oyununu izledim. Oyun iki perde ve yaklaşık 2 saat 15 dakikaydı.

           Yazarı Yeton Neziray Türkçe çevirisini ise Senem Cevher yapmış. yönetmenliğini Atilla Şendil'in yaptığı oyunun konusu  Kosova Devlet Tiyatrosu'nda çalışan oyuncu, müzisyen ve teknisyenlerle ilgiliydi.

       Maaşlarını alamayan sanatçılara Kosova Başbakan'ın sekreterinden bir teklif gelir. Aslında bu bir teklif değil resmen dayatmadır. Yaptığı dayatma ise şu; kosova'nın bağımsızlığının ilan edileceği gün sanatçlardan bir oyun sahnelemelerini ister. Bağımsızlığın ne zaman ilan edileceği ise belli değildir. Başbakanın sekreteri, daha oyun sahnelenmeden pek çok yasak ve sansür getirir. Sürekli olarak yönetmenin işine karışır ve oyun metnini değiştirmeye çalışır.
       
      Herşeye rağmen çalışmalara başlayan sanatçılar çeşitli bürokratik engellerle karşırlar, bir süre sonra hepsi kendi çıkarına davranmaya başlar. İşte o zamanda devreye rüşvet ve sahtekarlık girer.

      Oyunculuklar ve dekor çok iyiydi. Oyunda beni rahatsız eden tek şey şarkılar oldu. Bence gerekli değildi. Ama nedense bu gerek şehir tiyatrolarında gerekse devlet tiyatrolarında sürekli kullanılıyor. Gereksiz yere şarkılar söyleniyor ( yaptıkları oyunculuk alıştırmasındaki şarkı hariç) . Bu da kafamda şöyle bir soruya neden oluyor: Acaba oyunlarda şarkı ve dansa yer verildiğinde oyun daha çok mu seyirci çekiyor? Bu sorunun cevabını bilmiyorum. Ama gerksiz şarkılarla oyunun akışının bozulduğunu düşünüyorum.

       Türkiye'nin sorunlarına da ufak bir taşalama yapan bu oyunu hepinize tavsiye ederim; izleyin. İyi seyirler dilerim...

22 Aralık 2014 Pazartesi

Ötelerin Çocukları


        Okuldaki kitap grubumla  bu kitabı okuduk ve ben hayatımda ilk kez Halikarnas Balıkçısı'nı okudum. Çok beğendim sizede tavsiye ederim.

        Halikarnas Balıkçısı'nın asıl adı Cevat Şakir Kabaağaçlı. Halikarnas ismini, Bodrum'un Karia  çağındaki antik isminden alır. Sanırım Balıkçısı ismini ise kendisi denizci olmak istediği için almış. Böylece takma adı Halikarnas Balıkçısı olmuş ve bu isimle de pek çok eser vermiş.

       Eserlerinde Bodrum önemli rol oynamış. Çok sevdiği denizcilik mesleği ise ana temalarından biri olmuş. Yazarın Bodrum'a ilk gidişi bir sürgün dolayısıyla olmuş. 13 Nisan 1925 yılında Resimli Hafta dergisinde "Hapishanede İdama Mahkum olanlar Bile Bile Asılmaya Nasıl Giderler?" başlıklı yazısından dolayı üç yıllığına Bodrum'a sürülür. Cezasının son yarısında İstanbul'a gider fakat sonra Bodrum'a geri döner ve kalan yaşamını da orada geçirir. Artık tam bir Bodrum aşığıdır. Eserleriyle,  Bodrum'un ve Anadolu uygarlıklarının tanıtılmasında önemli bir role sahip olur.

        Kitabına verdiği isim Ötelerin Çocukları'dır, fakat başka yayınevlerinde Ötelerin Çocuğu olarak basılır. Halikarnas Balıkçısı kitaplarının kendi verdiği isimle basılmasını istediği için bu yayınevi (Bilgi Yayınevi), yazarın isteğine uymuş ve Ötelerin Çocukları ismiyle basmıştır.


        Gelelim kitaba: Kitabı okuyunca Ötelerin Çocuğu isminin değil de Ötelerin Çocukları isminin kitaba daha uygun olduğunu farkettim. Çünkü kitapta pek çok kahraman var: Kerimoğlu, Hoşbulduk Selim Dede, Tiycan ( Karakız), Aliş, Emine'yle Cafer, Hacı Resul....Daha yazamadığım pek çok kahraman var. Yazar son derece sade ve akıcı bir dil kullanmış.

            Kitabı okumaya başladığınızda kahramanların birbiriyle alakası olmadığını zannediyorsunuz ama ilerleyen bölümlerde yazar bu bağlantıları çok güzel kurmuş. Konu tabiki Ege'nin köyünde geçiyor. Erkekleri denizci, olan bu köyde kadınlar yılın belirli dönemlerinde erkeklerinin hasretini çekiyor. Bu hasret, zaman zaman acı haberlerle hayat boyu sürebiliyor. Denizcilerin kimi vurgun yiyor, kimi fırtınada boğuluyor ama hiçbiri denizden asla vazgeçmiyor. Yazar denizcilerin deniz aşkını çok güzel anlatmış. Küçük yerlerin dedikodusuda bitmiyor tabi ve yazar bunların hepsini romanına eklemiş. Okuyunca bir köy her yönüyle gözünüzde canlanıyor.

         Kitabı okurken zaman zaman Yaşar Kemal okuyormuşum gibi bir hisse kapıldım. Dili o kadar sade ve anlatımı o kadar güzel. Köy romanlarını seviyorsanız bence bu kitabı okumalısınız.

21 Aralık 2014 Pazar

Çöl Fırtınaları

       Dün Cevahir sahnesinde belgesel tadında bir tiyatro izledim. Adı;  Çöl Fırtınaları. Konu ise Selahaddin Eyyubi ile İngiltere Kralı Richard arasında geçen savaş.  Savaşın nedeni ise kutsal Kudüs şehrinin ele geçirilmek istenmesi. Hıttin Savaşı ile Selahaddin Kudüs'ü ele geçirmiştir.  Richard ise Haçlı Ordusu'yla Kudüs'e gelir ve şehrin  yeniden Hristiyanların eline geçmesi için savaşır.

        Oyunda İngiltere Kralı Richard'ı Celal Kadri Kınoğlu, Selahaddin Eyuubi'yi ise Tolga Evren canladırıyordu. İki sanatçının oyunculuğu tek kelimeyle enfesti. Oyunun yazarları; Thorvald Steen ve Tarık Ali'ymiş. Savaş sahnelerinden dolayı oyun çok kalabalık bir oyuncu kadrosuyla sahnedeydi.

          Oyunda tek rahatsız olduğum şey ise sesin çok ama çok yüksek olmasıydı. Müziklerde kulaklarımı tıkamak zorunda kaldım. Müziklerin çok yüksek seste olacağına dair uyarı tabelası vardı ama bu kadarını beklemiyordum diyebilirim.

   
         Oyunda Selahaddin Eyyubi'ye hayran kaldım. Tarzı, kişiliği, hayata bakışı muhteşem bir adam. Daha önce Cennetin Krallığı filminde de aynı karakter çok iyi bir insan olarak yansıtılmıştı beyaz perdeye. Gururlu ve onurlu bir insan,  öyle ki savaş meydanlarında kadınlara zarar vermeyen, düşmanında bile saygı uyandıran bir kişi. Kral Richard'ı esir alır sonrada ülkesine gönderir. Kudüs'ü aldıktan sonra şehire barış ve huzur getirir bundan dolayı şehirde yaşayan tüm Yahudi'ler Selahaddin'e destek verirler. Haçlıların ve Hristiyanların Kudüs'e girmesini istemezler.
       
         Bu arada ben Selahaddin Eyyubi'nin Arap olduğunu düşünürdüm meğer Kürt kökenli bir aileden geliyormuş. Yani Eyyubi Kürtmüş bunu da bu oyunla öğrenmiş oldum.

         Ben oyunu büyük bir keyifle izledim. Size de tavsiye ederim. Ama yanınızda mutlaka kulak tıkacı götürün, yoksa sizde benim gibi kulaklarınızı tıkamak zorunda kalabilirsiniz. İyi seyirler...

20 Aralık 2014 Cumartesi

Mary And Max

        Dün akşam Derya'nın tavsiyesiyle güzel bir animasyon filmi izledim. Adı; Mary and Max. Senaryosunu ve yönetmenliğini Adam Elliot yapmış. Film, 2009 Avusturalya yapımı. Galasını da 2009 yılında Sundance Film Festivali'nin açılış gecesinde yapmış.

          Filmin konusu mektup arkadaşlığı üzerine kurulu. 8 yaşındaki Mary'nin hiç arkadaşı yoktur. Alkolik bir anneyle tamamen kendi içine kapalı bir babanın kızıdır ve Avustralya'da yaşamaktadır. Anneyle babanın Mary'ye ilgisi son derece azdır. Kendini çok yalnız hisseden Mary, bir telefon rehberinde gelişigüzel bir adrese mektup yazar. Yazdığı kişi ise New York'ta yaşayan 44 yaşındaki Max'tir. Max hem bir obez hem de asbergen sendromu  ve takıntıları olan bir kişidir. Mary'nin mektubu Max'i hem mutlu eder hem de panik ataklar geçirmesine neden olur. Max'te tıpkı Mary gibi yalnız ve arkadaşsızdır. Yıllarca süren mektup arkadaşlığından sonra Mary, New York'a gelip Max'le tanışmak ister.
      
           Bu film, yalnızlığı, aşkı, sevgiyi, ihaneti ve Aspergen Sendromu'nu çok güzel anlatmış. Animasyon filmlerinden hoşlanıyorsanız bence bu filmi izlemelisiniz.

17 Aralık 2014 Çarşamba

La Voz Dormida

        Kuzinim Meltem'in tavsiyesiyle izledim ve çok beğendim. 2011 yapımı olan bu filmin Türkçe ismi Uyuyan Ses'miş. Filmin başında kadın kahramanlara adandığı söyleniyor. Filmde de kadınlar ağırlıklı olarak rol alıyor. Oyunculukların hepsi birbirinden iyiydi. Filmin her sahnesi çok yoğun duygu yüklüydü (sonunda artık dayanamadım ve ağladım yani).


       Film 31.İstanbul film festivalinde de oynamış. Bu arada söylemeyi unuttum film İspanya yapımı, hikayede İspanya'da geçiyor. Yönetime geçen Faşist diktanın ülkedeki komünistlere karşı uyguladığı zulmü anlatıyor ( doğal olarak aklıma Türkiye'nin 12 Eylül'ü geldi, o kadar çok benzer nokta var ki..)

       Film İspanyol yazar Dulce Chacon'un romanından uyarlanmış. Filmde iki kız kardeşin ( biri hapiste biri dışarda)  yaşadıkları sıkıntıları anlatıyor. Pepita rolüyle, Maria Leon  2012 yılında en iyi çıkış yapan kadın oyuncu seçilmiş. Kitap gerçek yaşamdan alınmaymış. Sadece hapishanede olan abla karakteri yazarın kadın sorunlarına dikkat çekmek için eklediği bir karaktermiş. Aşağıdaki fotoğraf gerçek Pepita Patino'ya ait. Pepita kitabı okduğunu ve çok beğendiğini söylemiş, fakat acıları tazelenmesin diye filmi izlememiş.(Aşağıdaki fotoğrafı ve bilgileri Ekşi Sözlük'ten buldum, bu bilgilerinden dolayı Ekşi Sözlük yazarlarına teşekkür ederim)
   
         
             Beni en çok üzen şey ise Pepita'nın gerçek yaşamda tam 19 yıl beklediği sevgilisiyle sadece 10 yıl birlikte yaşaması oldu. Ne yazık ki hapishanede yaşadığı işkencelerden dolayı hastalanmış ve özgür olduktan sonra ancak on yıl yaşayabilmiş ( bu olayların 12 eylül Türkiye'sine benzerliği beni çok şaşırttı). Askeri dikta her ülkede aynı ne yazık ki. Filmde Faşist diktatör Franco, sadece komünistleri değil katolik olmayan bütün kadın cumhuriyetçileri de öldürtür. Filmde bu kadınların kurşuna dizilmesiyle başlar.

        Ben filmi çok beğendim. Özellikle Pepita rolündeki Maria Leon'a bayıldım. Tek kelimeyle nefis bir oyunculuk sergilemiş. Filmi de mutlaka izleyin derim. 

           

15 Aralık 2014 Pazartesi

Günün Şiiri/ Mehmet Ercan/ Bakarsın



 BAKARSIN

Bakarsın atar tepemin tası!
Bi telefon açarım sana
Bırak tası tarağı gidiyoruz, derim
Ne mesaisi kalır saatlerin
Ne de başı sonu haftanın.
Eni sonu ölümlüyüz der
Bize ayrılan süreyi yaşarız dolu dolu
Gün biter, gün gelir mahşerde dikiliriz
‘ Hesaplar benden ‘ derim ve sığınırız Rahmet’e
Pek bi sermayemiz olmaz da kulluktan yana
Halimiz Allah’ın kanaat notuna kalır
Bi de bakmışsın emir buyrulmuş ikimize
‘Tutuşun el ele, hadi cennete’ diye
Nedeni sen olursun
Neden olmasın?


Mehmet ERCAN

14 Aralık 2014 Pazar

Dolu Düşün Boş konuş


          Dün akşam Moda'da Oyun Atölyesi'nde iki perdelik harika bir komedi izledim. Oyun Atölyesi ilk kurulduğunda (1999) bu oyunla açılışı yapmış. O zaman oyunda; Haluk Bilginer, Zuhal Olcay, Sermiyan Midyat, Şenay Gürler ve Bülent Emin Yarar oynamış.


       Oyunun yazarı Steven Berkoff, çeviren Haluk Bilginer, yönetmen Muharrem Özcan, oyuncular ise; Hasibe Eren, Fatih Al, Gökçer Genç, Tuna Kırlı ve Murat Okay. Oyuncuların hepsini çok beğendim, muhteşem bir oyunculuk izledim. Tüm oyuncular rolünün hakkını sonuna kadar vermişti.

         Oyunun ana konusu düşündüklerimizle söylediklerimizin aynı olmamasıydı. Hepimizin ortak problemi bu. Aslında insanlara çok nadir gerçek düşüncelerimizi söyleriz. Düşündüklerimizle söylediklerimizin aynı olmamasında pek çok neden vardır. Mesela, karşımızdakini kırmamak, işimizinden kovulmamak, yanlış anlaşılmak istememek, sorun yaşamak istememek gibi.....liste böyle uzar gider. İşte bundan dolayı hepimiz dolu düşünürüz ama çoğunlukla boş konuşuruz ya da hiç konuşmayız. Oyunda ismini buradan almış.

      Oyunda verilen bir mesaj daha vardı: O da; hangi ilişkiye başlarsak başlayalım sonuç olarak yine aynı noktaya geliyoruz. Oyunda Frank, eşinden boşanır ve Henry'le birlikte olmaya başlar. Fakat her ilişkisinde de aynı sorunları yaşar. Oyundaki şarkıda söylendiği gibi; "her havuzun dibi aynı".

         Oyunun dekoru son derece sade; bir masadan ve sandalyelerden oluşuyordu. Dekorun sadeliği karşısında oyunculuklar ise göz kamaştırıyordu diyebilirim. Müzik Çağrı Beklen'e aitmiş. oyundaki bazı parçalar ise eski yabancı şarkılardan alınmaydı. Örneğin; Felicita gibi.

       Keyifli vakit geçirmek istiyorum, gülmek istiyorum ve çok iyi oyunculuklar izlemek istiyorum diyorsanız bu oyunu mutlaka izlemelisiniz. İyi seyirler...


13 Aralık 2014 Cumartesi

Büyük Defter/ Kanıt/ Üçüncü Yalan

        Üç ciltlik bir kitapla karşınızdayım. Kitabı kuzenim Melda'nın tavsiyesiyle okudum. İyi ki okumuşum, hem yepyeni bir yazar keşfettim hem de nefis bir üçleme okudum.

       Bu kitaplar ilk yayınlandığı yıllarda ayrı ayrı basılmış. Daha sonra Yapı Kredi Yayınları, bu kitapları tek bir kitapta toplamış. Toplaması da iyi olmuş peşpeşe okumak bütünlük açısından çok önemli.

     Yabancı kitaplarda çevirmenin rolü çok büyük, öyle ki sırf çevirinin kötü olmasından dolayı bazı kitapları okuyamıyorum. Bu okuyucu içinde yazar içinde kötü bir durum. Bu kitabın çevirisini çok başarılı buldum. Çevirmen Ayşe İnce Kurşunlu'ya teşekkür ediyorum. O'nun sayesinde süper bir kitap okudum.

           Kitabın yazarı Agota Kristof  1935'te Macaristan'da doğmuş ve büyümüş. 1956 yılında Stalin karşıtı bir eyleme katılmış, eylem Sovyet ordusu tarafından bastırılınca kocası ve çocuklarıyla birlikte ülkeden kaçarak İsviçre'ye yerleşmiş. İsviçre'ye yerleştikten sonra bir fabrikada işe girmiş, bir yandan Fransızca öğrenmeye çalışırken bir yandan da tiyatro oyunları yazmış. 2011 yılında da İsviçre'de ölmüş.

           Bu kitabı okur okumaz yazarın Türkçe'ye çevrilen diğer kitabını da sipraiş verdim. Kitabının adı Dün. Yorumlara bakılırsa o da çok güzel bir kitap.

        Gelelim bu romana: İlk ciltte, Büyük Defter'de, kitabın ana kahramanları ikiz kardeşlerle tanıştım. İki küçük kardeşin hayata bakışı, birbirleriyle kurduğu ve çevreleriyle geliştirdikleri ilişkileri büyük bir hayranlık ve korkuyla okudum. "İyi" olmak gibi bir gayeleri olmayan, duygulardan mümkün olduğu kadar sıyrılmaya çalışan bu iki kardeş gözlerini kırpmadan insan öldürecek kadar acımasız olabiliyorlar yeri geldiğinde de herkesten daha ahlaklı bir davranışlar sergileyebiliyorlardı.

              İkinci ciltte birbirlerinden ayrılmak zorunda olan kardeşler birbinin varlığını başkalarına kantılama çabası içine giriyorlar. Üçüncü ciltte ise tam bir şok yaşadım. Cildin adı Üçüncü Yalan. Üçüncü cilt baştan sona okuyucuyu şaşırtmak üzere kurulmuş. Üçüncü cildi büyük bir şaşkınlıkla okudum desem çok doğru ifade etmiş olurum.

            Kitabın en çok birinci cildini beğendim yani Büyük Defter'i. İkinci cilt olan Kanıt ise ikinci sırada yer alıyor. Çok şaşırmama rağmen Üçüncü Yalan üçüncü sırada yer alıyor. Son iki cilt birinci cildin yarattığı etkiyi bende yaratmadı. Buradan aklınıza şu gelmesin; ilk cilt güzel diğerleri kötü. Asla böyle değil tam tersi üç cildin üçü de çok güzel ama kendi arasında en beğendiğim birinci cilt oldu.

           Kitabı bir cümleyle anlatmak istersem sanırım şöyle derdim; sarsıcı ve etkileyici. Size varolan bütün duyguları hissettiriyor: Korku, şaşkınlık, tiksinti, acıma, nefret,kıskançlık ve tabiki sevgi.

           Kitapta dikkatimi çeken bir diğer konu ise şu oldu. Kitapta yer ve zaman kavramı yok. Yani konunun hangi ülkede ve zaman diliminde geçtiğini bilmiyorsunuz. Yazar böyle bir ipucu vermiyor. Bu ipucunu ben yazarın hayatını incelerken buldum. Büyük olasılıkla kitabın hikayesi Macaristan'da komünist devrim sırasında geçiyor. Büyük Defter kitabında da kahramanların yaşı ve isimleri hakkında bilgi vermiyor. Bunları ancak ikinci cilt olan Kanıt'ta bulabiliyorsunuz.

       Son olarak kitabın arka kapağında verilen bir paragrafla yazımı bitirmek istiyorum ve mutlaka ama mutlaka bu yazarı okuyun diyorum.

       "Agota Kristof'tan savaş, yıkım, göçmenlik, kimlik, insanlık ve yazmak üzerine tüyler ürpertici bir üçleme"

11 Aralık 2014 Perşembe

Günün Şiiri / Arif Nihat Asya / Affı Umumi







          Bugün okuduğum ve okuduktan sonra bunu nasıl daha önce okumadım diye kendime şaşırdığım bir şiir. Tek kelimeyle nefis. Bu şiiri keşfetmemi sağlayan Mustafa Hoca'ma teşekkür ediyorum.

AFFI UMUMİ

 Kazayı, belayı, eceli;
Habil'i, Kabil'i
Melek olduğuna güç inandığım
Azrail'i
Affettim.


Beddualarıyla dili;
Sonu gelmeyecek masallarıyla
Başı, ayağı, eli,
Afettim.


Açarken yapraklar, açarken güller
Diyar diyar, belde belde, dağ dağ
Gölgemin gölgesi kara haber,
Seni de;
Takdir, mukadderat, kader;
Seni de affettim.


Bahçemi beğenmeyen çiçekleri de,
Soframı hor gören yemekleri de,
Gelmişleri de, gelecekleri de Affettim.

4 Aralık 2014 Perşembe

Meyhane


       Uzun süredir klasik okumuyordum. Kitap grubum Simurg'la bu ay okunacak kitap olarak Zola'nın kitabını seçtik. İyi ki seçmişiz, büyük bir keyifle okudum. Bu kitabın devamı olan Nana'yı da mutlaka okuyacağım.

        Hatırlıyorum lise yıllarında Zola'nın Germinal kitabını okumuştum ve o kitabı da büyük bir keyfile okumuştum. Çeviri iyi olunca kitabın okunması adeta bir zevke dönüşüyor. Meyhane'nin çevirisini Cemal Süreya yapmış. Son derece akıcı ve rahat okunan bir kitap. Eğer Zola okumadıysanız büyük kayıp içerisindesinizdir, mutlaka okuyun derim.

         Gelelim Meyhane'ye; okumak isteyenler olur diye çok fazla konusunu anlatmayacağım, genel olarak bahsedeceğim. Kitapta bir ailenin düzenli çalışmasıyla nasıl yükseldiğini ve yine aynı ailenin içki yüzünden nasıl düşüşe geçip parçalandığı anlatılıyor ( yine de kitabın konusunu anlatmışsın demeyin, anlatmadığım çok şey var ve okumaya değer).

      Zola bu kitabının önsözünde kendisini bu kitaptan dolayı eleştiren kişilere bir ithafta bulunmuş. Kitap önce bir gazetede yayımlanmış ve çok fazla tepki çekmiş. Yazar kullandığı dilin sokakta kullanılan dil olduğunu bunu edebiyatın içine soktuğu için çok kınandığını ve eleştirildiğini söylüyor. Suçun biçimde olduğunu söylüyor. Oysa aydınların bu dili de incelemek zorunda olduğunu açıklıyor.

          Zola yazdığı eserler içinde Meyhane'nin en dürüst eseri olduğunu söylüyor. Zola'nın bu açıklamalarından şöyle bir sonuç çıkardım ben; meyve veren ağacı her yerde taşlıyorlar. Bunun Türkiye'si ya da başka bir ülkesi yok. Nerede üreten bir insan varsa orada taşlanan bir insan var. Yazısında kendisini savunmadığını yapıtın zaten kendi kendini savunacağını söylüyor. Bence de Zola'nın yapıtı bu savunmayı çok güzel yapıyor.

          Kitapta beni en çok sarsan şey ise; küçük Lalie'nin yaşadıklarıydı. Alkol girdiği her eve çok zarar veriyor, küçücük çocukların şiddete maruz bırakıyor ve ölümlerine yol açıyordu. Yazar her fırsatta alkolikliğin ne kadar korkunç şeylere yol açtığını  vurguluyor.

        Okurken pek çok duyguyu bir arada yaşıyorsunuz: Öfkeleniyor, acıyor, şaşırıyorsunuz. Yazdığı her şey hayatın tam içinde olan şeyler.

        Zola Fransa'da natüralizm akımın en önemli öncülerinden biri olarak kabul ediliyor. Romanlarında da hayatın zorluklarını  gerçekçi bir tarzla aktarıyor.

         

2 Aralık 2014 Salı

Lucy

     
       Aslında bugün planlarımda dışarı çıkmak vardı. Fakat son anda gelişen olaylardan dolayı planları perşembeye erteleyip bugün evde kaldım.Canım kitap okumak istemeyince film izleyeyim bari dedim. Facebook'ta bir grupta bu filmin afişini görmüştüm. Bilimkurgu olduğu için izlemeye karar verdim.


           Film bu yıl ağustos ayında ( 2014) vizyona girmiş. Başrollerde Scarlett Johansson ve Morgan Freeman var, Amerika ve Fransa ortak yapımıymış.Yönetmeni ve senaristi aynı kişi Luc Besson.

        Bir yandan uyuşturucu çeteleri bir yandan da bilim adamlarının çalışmaları filmin konular arasında. Lucy uyuşturucu çetesinin kuryesidir. Taşıdığı madde vücuduna karışınca beyninin %10'nundan fazlasını kullanmaya başlar. Filmin sonlarına doğru da bu kapasite %100'e kadar çıkar.

          Film benim çok hoşuma gitti. İzlemenizi tavsiye ederim.
         

29 Kasım 2014 Cumartesi

Giselle


         Bugün harika bir şey yaptım. Süreyya Operası'nda Giselle Balesi'ni izledim. Tek kelimeyle muhteşemdi.


         Giselle balesi, romantik balenin başyapıtlarından biri olarak gösteriliyor. Kalbinden rahatsız olan ve dans etmeyi çok seven fakir kız Giselle ile gerçekte zengin olan ama bunu Giselle'den gizleyen Kont Albrech'in aşkını anlatıyor. Birinci perdede aşkın tüm coşkusunu tamamen hissettiren sanatçılar ikinci perde de ölümün bütün hüznünü aynı derecede hissetiriyorlar.


            Eser konusunu Almanya'nın önemli şairlerinden biri olan Heinrich Heine'nin "Almanya Üzerine" adlı eserinde anlattığı "Wililer Efsanesi" nden alınmış. Bestescisi Fransız Adolphe Adam. Eserin asıl amacı aşkın ne kadar yüce olduğunu gösterebilmekmiş ( İstanbul balesi bunu gerçekten başarmış). Kareografi , dekor ve kostümler müthişti. Bu görsel şöleni kaçırmamanızı tavsiye ederim.

28 Kasım 2014 Cuma

Günün Şiiri: Alex Kanevsky/ İnsanoğlu Bir Gün

İNSANOĞLU BİR GÜN


İnsanoğlu bir gün;
Virgülü kaybetti:
Söyledikleri birbirine karıştı.


Noktayı kaybetti:
Düşünceleri uzayıp gitti, ayıramadı onları.


Ünlem işaretini kaybetti bir günde:
Sevincini, öfkesini, bütün duygularını kaybetti.


Soru işaretini kaybetti bir başka gün:
Soru sormayı unuttu.
Her şeyi olduğu gibi kabul eder oldu.


İki noktayı kaybetti bir başka gün:
Hiçbir açıklama yapamadı.

Hayatının sonuna geldiğinde

Elinde sadece tırnak işareti kalmıştı.
İçinde de başkalarının düşünceleri vardı yalnızca.

27 Kasım 2014 Perşembe

Terzi


     Dün Kadiköy Haldun Taner Sahnesi'nde Terzi oyununu izledim. Oyunun yazarı Polonya'lı Slawomir Mrozek, yönetmeni ise Ragıp Yavuz. Yazar bu oyunu sürgündeyken yazmış.

  
        Oyun Absürt Tiyatronun en önemli örneklerinden biri olarak kabul ediliyormuş. Oyundaki her karakter aslında farklı bir şeyi sembolize ediyor. Yazarın amacı; bu sembollerle, sosyal ve siyasal düzenle dalga geçmekmiş.

      Oyunun konusu bilinmeyen bir yer ve zamanda geçiyor. Bu bilinmeyen yer barbarlar tarafından istila ediliyor ve kral tahtından oluyor. Artık barbarların liderine kral muamelesi yapılıyor. Terzinin bu oyundaki rolü ise kişileri giydirerek onlara bir ünvan vermek oluyor. Örneğin oyunda önce kral olan kişi terzinin kıyafetleriyle keşiş ve terzi çırağı rollerine bürünüyor. Bir süre sonra da gerçekten terzi çırağı gibi davranmaya başlıyor. Barbarların lideri ise yeni kral kıyafetleriyle bir anda kendini kral gibi hissetmeye ve halk üzerinde korku uyandırmaya başlıyor.  Konusunu çok başarılı buldum. Dekor etkileyiciydi. Oyunculuklar ise, absürt tiyatro özelliği göz önünde bulundurulursa, iyiydi.

       Hem değişik olsun hem de beni düşündürsün diyorsanız bu oyunu izlemelisiniz. İyi seyirler...
 
              

      

   

26 Kasım 2014 Çarşamba

A'mak-ı Hayal



          Çok farklı bir kitapla karşınızdayım. Okulda matematik öğretmeni arkadaşım tasavvuf konularıyla çok ilgili, bu kitabı okumuş ve çok beğenmiş. Bana da tavsiye edince okumaya karar verdim.

          Kitabın yazarı Şehbenderzade Filibeli Ahmet Hilmi. 1865 yılında Bulgaristan'ın Filibe kentinde doğduğu için Filibeli deniyormuş kendisine. Babası konsolos ( şehbender) olduğu için diğer bir lakabı ise Şehbender olarak kalmış. II.Meşrutiyet'in en önemli fikir babalarından biriymiş. Öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamlamış. Daha sonra Duyun-ı Umumiye'de ( genel borçlar idaresi ) çalışmaya başlamış. Beyrut'a tayini çıktığında düşünce özgürlüğünü savunmak için Mısır'a kaçmış ve Terakki-i Osmani Cemiyet'ine katılmış. Burada Çaylak adlı bir mizah dergisi çıkarmaya başlamış. 1901'de İstanbul'a dönen Ahmet Hilmi bir arkadaşının ihbarı sonucu yakalanarak Fizan'a ( Libya'da bulunan bir yer) sürülmüştür. İşte burada da tasavvufla tanışmış ve pek çok tarikati de yakından inceleme fırsatı bulmuş ve son olarak Abdüsselam el-Esmer tarafından kurulmuş olan Arusi tarikatine katılmıştır.

      Meşrutiyet'in ilanıyla yeniden İstanbul'a gelmiştir. Gazeteciliğe başlamıştır. Sonrasında felsefe öğretmenliği yapmıştır. Felsefi içerikli Hikmet dergisini çıkarmaya başlamıştır. Çıkardığı bu dergide Jön Türkleri savunmuş Abdülhamid'i eleştiren yazılar kaleme alarak aydın kesimin dikkatini çekmiştir. Fakat daha sonra memleketin durumunu beğenmediğini bildiren yazılar yazarak hem ittihatçıları hem de ihtilafçılara karşı olduğunu yazmıştır ve her iki taraftanda dışlanmıştır. Çok genç yaşta 49 yaşında bakır zehirlenmesinden dolayı 1914 yılında ölmüştür.

     Gelelim kitaba; şu ana kadar okuduğum kitaplar içinde en farklısı bu kitaptı diyebilirim. Tesadüf eseri bir mezarlıkta Aynalı Baba olarak anılan bir kişiyle tanışan Raci'nin hikayesi anlatılıyor kitapta. Aynalı Baba'ya hayran kaldım; Kamil İnsan mertebesine eren bir kişi. Raci ise yolun çok başında, aşması gereken pek çok sınav var.

              Kitapta Raci her gün Aynalı Baba'nın ziyaretine gider. Her gittiğinde Aynalı Baba'nın ya neyi ya da sazı eşliğinde hayaller alemine dalar. Raci'nin her hayali bir sınavdır aslında. Kendiyle ve nefsiyle yaptığı mücadeleyi anlatır bu hayaller.

         Raci'nin her hayalini masal tadında okudum. Üzerinde düşünülecek ve sorgulanacak çok şey var. Hatta şöyle diyebilirim; bu kitap, değişik yaş aralıklarında tekrar tekrar okunması gerekiyor. Dili son derece akıcı ve sade, bundan dolayı rahat okunan bir kitap. Okumanızı tavsiye ederim.



18 Kasım 2014 Salı

Milyoner



     Yine çok güzel bir film izledim. Yazılılar okunup işler hafifleyince kendime ödül vereyim dedim. Çok da güzel bir ödül oldu bu film.  Herkese tavsiye ederim izleyin bu filmi...

    
        Filmin yazarı hintli bir diplomat olan Vikas Swarup. Film 2008 yılında yapılmış ve aynı yıl sınırlı sayıda sinemada gösterime girmiş. Film Birleşik Krallık ve Hint ortak yapımı olmasına rağmen çok entersan her iki ülkede de sinema gösterimi 2009 yılında olmuş. Filmin reklamı yapılmamasına rağmen müthiş bir hasılat elde etmiş. Seyircilerin birbirine haber vermesiyle  sinemalarda seyirci sayısı iki katına ulaşmış. 2008 yılında Toronto Film Festivali'nde ödül almış.

           

16 Kasım 2014 Pazar

Gölgesizler


       Hasan Ali Toptaş'ın Heba kitabından sonra diğer kitaplarını da okumaya karar vermiştim. Sıradaki kitabım ise Gölgesizler kitabıydı. Tıpkı Heba gibi hem şehirde hem de köyde geçen bir roman. Yine Heba'daki gibi yazar da roman kahramanlarında biri. Yazarın varlığı, Heba romanında tam olarak anlaşılmasada Gölgesizler'de net bir şekilde ortada.

        Heba kitabını okurken yazarın anlatımını -özellikle köyle ilgili anlatımını- Yaşar Kemal'e benzetmiştim. Bu kitabında da zaman zaman anlatımlarını Marquez'e benzettim. Özellikle kitabın içeriği,  Marquez'in büyülü gerçekliğine çok benziyordu.

       Kitapta en çok sorgulanan şey varlık-yokluk problemiydi. Öyleki kitabın kahramanları kendi varlığından dahi şüpheye düşüyorlar ( Descartes'ın "kendi varlığımdan şüphe duyuyorum" demesi gibi. Ama Descartes'tan daha güzel ve akıcı bir üslupla anlatmış yazar bunu). Kitapta ikinci sorgulanan şey ise zamandı. Zaman o kadar karmaşık verilmişti ki. Yazar;  hangi olayın önce hangi olayın sonra olduğuna dair hem roman kahramanlarında hem de okurda soru işareti oluşturuyor. Kitabın sonunda ise zaman kavramında geçmiş ve şimdiki zaman tamamen içiçe geçiyor. Kitabın son bölümünü özellikle de son paragrafını çok etkileyici buldum.


            Diğer kitaplarını okumadım ama yazarın bir köy romancısı olduğunu söyleyebilirim. Her iki kitapta köy ve köylüler ön planda. Zaman zaman kullandığı bazı ifadeler ( ki sık sık kullandığı için rahatsız etti) "cellat gözleri" gibi, beni rahatsız etsede yazarın anlatımını çok güçlü buluyorum. Bundan dolayı da okurken çok büyük bir keyifle okuyorum.

         Yazar bu kitabıyla 1994 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü'nü kazanmış. 2004'te ise kitap Ümit Ünal tarafından filme çekilmiş. Bir fırsatını bulduğumda bu filmi de izlemeyi düşünüyorum. Gerçi kitabını okuduğum her film bende kabak tadı veriyor ama yine de izlemeyi düşünüyorum.

        Hasan Ali Toptaş'ın kalemini çok beğendim. Fırsat buldukça diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum. Özellikle Gölgesizler kitabı kolay okunan bir kitap değil. Ama içeriği son derece sarsıcı bir kitap ( Heba kitabı da çok sarsıcıydı). Okumanızı tavsiye ederim. Sevgiler...

14 Kasım 2014 Cuma

Ulus Parkı Cafe'si

                 
     Ulus Parkı Cafe'si; Ulus'a gittiğimde mutlaka uğradığım bir cafe. Hangi arkadaşımı götürsem hayran kalıyorlar -ki kalmamak da mümkün değil.


          Cafe'ye gelir gelmez bu muhteşem manzarayla karşılaşıyorsunuz. Ondan sonra da sevdalanıyorsunuz bu parka ve cafeye. İlk kiminle gittiğimi ve burayı nasıl keşfettiğimi hiç hatırlamıyorum. Kim bana öğretmişse  teşekkür ediyorum. Bana huzur veren bir cafe. Gece manzarası ayrı, gündüz manzarası ayrı güzel.


             Ben gittiğimde genelde Türk kahvesi içmeyi tercih ediyorum. Bu nedenle yiyecek ve içecekler konusunda size bilgi veremeyeceğim. Kimbilir belki siz gider ve bana bilgi verirsiniz? Ama her ne yerseniz yiyin üzerine bir Türk kahvesi için bence. Bu manzaranın eşliğinde Türk kahvesi çok güzel gidiyor. Parkı gezmeyi de sakın unutmayın.

         Kapalı mekanı olduğu için yılın her mevsimi rahatlıkla gidebilirsiniz. Fakat ısrarla bir yaz akşamı buraya uğrayın derim. Üzerinize de ince bir şal almayı unutmayın. Çünkü Boğaz'a tepeden bakacaksınız. Şimdiden iyi seyirler dilerim...




12 Kasım 2014 Çarşamba

Beden Yalan Söylemez



         Bugün size bir kişisel gelişim kitabının tanıtımını yapacağım. Kitabı geçen hafta arkadaşım Özlem tavsiye etti. Bana " mutlaka al ve oku" dediği için hiç vakit kaybetmeden siparişini verdim ve hemen okumaya başladım.

      Kitabın yazarı Yunan'lı bir osteopat ve kas-iskelet sistemi uzmanı. Bir nevi ağrı uzmanı. Ağrının bir haberci olduğunu ve vücudun mesajlarının mutlaka dinlenmesi gerektiğini söylüyor. Önerdiği yöntemle de vücudun üç haftada tüm kronik ağrılardan kurtulacağını söylüyor.

       Kitap genel olarak üç bölümden oluşuyor: Birinci bölümde, Pozitif Geri Bildirimin Gücü'nden bahsediyor. İkinci bölümde, Pozitif Geri Bildirim Programı'ndan bahsediyor ( kitabın en can alıcı bölümü burası). Üçüncü ve son olarak da Pozitif Geri Bildirim Araçları'ndan bahsediyor.

       Aslında kitap tamamen uygulamaya yönelik. Kendi üzerinizde adeta bir doktor gibi titizlikle çalışmanızı ve kendi kendinizin uzmanı olmanızı sağlıyor. Sabaha Övgü Ritüeli diye bir uygulaması var. Müthiş bir şey, hafta sonu uyguladım da gerçekten güne bomba gibi başlıyorsunuz.

   
               "Sen kendi kendinin uzmanı oldun mu?" diye sorabilirsiniz bana. Hayır olmadım çünkü kitapta önerilen pek çok şeyi yapmadım. Çok uzun uzun çalışma gerektiren yöntemlerdi vakit sıkıntısından dolayı yapamadım.  Ama eğer yapılırsa gerçekten iyi sonuçlar vereceğine inanıyorum.

         Şimdilik sadece kitabı baştan sona kadar okudum. Bunun sonucunda da kitabın ve yazarın iddiasını şöyle özetleyebilirim: "Kitabı uyguladığınızda sadece ağrılardan kurtulmayacaksınız. Aynı zamanda kilo sorununuzu da çözeceksiniz ve daha ışıl ışıl bir cilde, saçlara ve sağlığa kavuşacaksınız. Aynı zamanda hayata da daha pozitif bakacaksınız. Yani kısaca ışık saçacaksınız."
 
         Şu an okulda yoğun bir şekilde yazılılarla uğraşıyorum. Büyük olasılıkla hafta sonuna kadar da işim bitmiş olacak. İşte ondan sonra bende tek tek bu çizelgeleri hazırlayıp kendi kendimi inceleyeceğim. Söylediklerini elimden geldiğince uygulamaya çalışacağım. Bakalım bacak ağrılarımdan kurtulabilecek miyim? Ve ben de ışık saçabilecek miyim? Sonuçları buradan mutlaka paylaşacağım.

          

Günün Şiiri: Cem Korkut Çolak/ Yurtsuz Denizler

 YURTSUZ DENİZLER

Heybene güneş koyup gel
Özgür ateşlerin bahçesine
Yağmur üfle
Rüzgar iç !
Aşkı kafesle kalbinde

Cebinde deniz kokusu
Ellerinde bir avuç toprak
Karanlığı dindir
Suskunluğu avut
Saçında mevsim kokulu yaprak
Zarifçe çıkart üzerinden
Kibri ve zorbalığı
Yarana aşk
Suça itiraf bas !
Gözlerinde asilerin yalnızlığı
Biz birbirinin isyanına tuz basan iki keşişiz seninle,
Hangi kentin limanına üşüşse martılar
Balık oluruz yurtsuz denizlerimize.

9 Kasım 2014 Pazar

10 Kasım

                                                          DAİMA KALBİMİZDESİN

4 Kasım 2014 Salı

Spor ve Beslenme Günlüğü 4 / Pilates

             Pilates, çok uzun süredir sürekli duyduğum ama yapmaya hiç yanaşmadığım sporlardan biriydi. Nedense bir şey, çok konuşulduğunda ya da  herkes tarafından yapıldığında ben onu hemen moda olarak algılıyorum ve kesinlikle  yapmak istemiyorum.  Tıpkı bestseller olan kitapları okumak istememem gibi. Yapmak istemememde ki bir diğer neden ise bu konuda Ebru Şallı'nın sürekli örnek verilmesiydi. Bana göre O, bir mankendi ve spor hocası olmadığı için de dikkate almamak gerekiyordu.


              Kuzenim Melda uzun süredir Pilates yapıyor ve sürekli olarak bana bu sporun yararlarından bahsediyordu.Yalnız kendisini,  kilo konusunda problem yaşarken görmediğim için beni fazla ikna edememişti. Beni bu konuda ikna eden kişi ise diğer kuzenim Başak oldu. Başak'ın hem kilo problemi vardı hem de ciddi bir duruş bozukluğu vardı. Sadece televiyondaki hareketleri ( Ebru Şallı'nın pilates dersleri) uygulayarak ve yürüyüş yaparak sekiz ayda hem 12 kilo vermiş hem de duruş bozukluğu tamamen düzelmişti. İnsanın gördüğü, duyduğundan her zaman daha etkili oluyor. İşte bundan dolayı ben de Pilates'e başlama kararı aldım ve önyargıyla yaklaştığım Ebru Şallı'nın derslerini uygulamaya başladım. Hepsiburada.com'dan da pilates seti satın aldım ( çok ekonomik oldu tavsiye ederim).

       Bir yandan pilates ve yürüyüşlerimi düzenli yaparken bir yandan da internetten araştırmalar yaptım. Pilates hocalarının videolarını izledim, bu konuyla ilgili yazılar okudum ve öğrendiklerimle kendime bir program hazırladım. İlk zamanlar hem yürüyüş hem de pilatesi aynı gün yapıyordum ve bu çok yorucu oluyordu. İnternetten araştırdıklarımla kendime yeni bir program hazırladım: Bu programa göre; haftada bir gün kaslarımı dinlendiriyorum, üç gün tempolu bir saat yürüyüş yapıyorum üç günde Ebru Şallı'yla pilates yapıyorum. Hiç diyet yapmıyorum, sadece yediklerimi abartmıyorum. Tatlı da hamur işi de dahil canımın çektiği her şeyi yiyorum ( bu moralimin de düzelmesini sağladı, diyetle strese girmiyorum artık).




           Benim anladığım kadarıyla Pilates, yoga ve aerobik hareketlerinin karışımıyla ortaya çıkmış bir spor. Geçmişte hem yoga hem de aerobik yaptığım için hareketler bana hem çok tanıdık hem de kolay geldi. Hiç zorlanmadım diyebilirim.

         Pilates'in kurucusu ise Joseph Pilates'miş. En ünlü sözü ise şuymuş:
 
     "10 derste farkı hissedeceksiniz. 20 derste farkı göreceksiniz ve 30 derste yepyeni bir vücudunuz olacak."

       Sanırım benim 14 veya 15 ders oldu. Gerçekten de farkı hissediyorum. Vücudum baya esnedi, kendimi daha enerjik hissediyorum.  İlerleyen zamanlarda yeni bir vücudum olmuş mu olmamış mı tekrar yazarım. Ama bildiğim bir gerçek var:  Sadece yürüyüş ve pilatesle ve de hiç diyet yapmadan bir ayda 2.5 kilo verdim. ( Burada şunu eklemekte fayda var: Pilates zayıflatmaz sadece vücudunuzun sıkılaşmasını ve incelmesini sağlar. Ben zayıflamak istediğim için düzenli olarak yürüyüşe de ağırlık veriyorum)  Spor programıma aynen bu şekilde devam edeceğim. İlerleyen zamanlarda gelişmeleri de yazacağım. Şimdiden yaza nasıl gireceğimi merakla beklemekteyim. Herkese spor ve sevgi dolu günler diliyorum... 

         



2 Kasım 2014 Pazar

Babam 9 Doğurdu


        Bu sezon özel tiyatroda ilk izlediğim oyun Ali Poyrazoğlu'nun Babam 9 Doğurdu oyunu oldu. Tesadüf bu ya Ali Poyrazoğlu'da sezonu bugün bu oyunla açmış. Babam 9 Doğurdu oyunu,  bu yılın yeni oyunu ve sanırım ilk kez de tiyato festivalinde oynamış. Festivalden sonra ikinci kez seyirciyle buluşması bugün olmuş.


  

        Oyun beş kişilik bir kadroya sahip. Ali Poyrazoğlu evin babasını, Nur Gürkan annesini, evin erkek çocuğunu Eser Ali, evin gelinini Güneş Emir ve Selam Sevim ise kapıcının oğlu rolünü  canlandırıyor. Evin babası sünnetçilik yaparak evin geçimini sağlamaya çalışıyor. Oğlu ise küçük yaşta evlenerek babasının evine yerleşiyor. Gerek oğlu gerekse gelini çalışmayarak aileye yük oluyorlar. Derken evin annesi hamile kalıyor ve böylece komik olaylar başlamış oluyor.


         Oyunun içinde güncel olaylara da değiniliyordu. En çok alkışı ve kahkahayı ise siyasi espiriler aldı. Oyunun tamamını anlatmayacağım çünkü izlemenizi istiyorum.

        Ali Poyrazoğlu tiyatrocular içerisinde en beğendiğim kişilerden biri. Hangi oyununa gittiysem hep memnun ayrıldım. Bu oyun için çok güzeldi diyemeyeceğim ama izlenmeye değerdi. Bir aksilik çıkmazsa bu sezon,  geçen sezon izleyemediğim Asi Kuş ve Kaplumbağa oyunlarını da izlyeceğim. Ali poyrazoğlu'nun bugüne kadar izlediğim en güzel oyunu ise yıllar önce oynanan Kobay adlı oyunuydu.

         Bugün bu oyunu Trump Tower'da izledik. Oradaki sahneyle ilgili bir kaç şey söylemek istiyorum. Ne yazık ki söyleceklerim Cevahir'deki tiyatro sahneleri içinde geçerli. Sinema salonlarıyla tiyatro salonları yan yana olduğu için ve ses yalıtımı da iyi olmadığı için sinemanın gürültüsü olduğu gibi tiyatro salonunda duyuluyor. Hatta zaman zaman sahnedekilerin konuşmaları duyulmaz hale geliyor. Tiyatro için çok acıklı bir durum bu:  Düşünün sahnede sanatçılar var ve dışarda bangır bangır müzik ve konuşma sesleri. Gerçekten çok çirkin bir durum bu. Acaba bu salonlar sinema salonu olarak tasarlandı da son anda mı tiyatro salonuna çevrildiler? Öyle bile olsa yine de ses yalıtımı mutlaka yapılmalıydı. Hala yapılabilir mi bilmiyorum ama bence bu duruma kesinlikle bir çözüm getirmeleri gerekiyor.

        Son olarak şunu eklemek istiyorum. Tiyatroların özellikle de özel tiyatroların çok zor ayakta durduklarını biliyorum- ki nitekim bugün aynı şeyi Ali Poyrazoğlu'da söyledi. Seyirciye çok ihtiyaçları var. Bundan dolayı izleyebildiğiniz kadar oyuna gidin ve izleyin, sanata katkıda bulunun. Bu oyuna da mutlaka gidin derim. Çünkü bizim sanatçılara, sanatçıların da bize çok ihtiyacı var. Sevgilerimle...
         

      

30 Ekim 2014 Perşembe

Heba



            Hasan Ali Toptaş ismini ilk Enver Aysever'in "Edebiyat Ölmelidir" kitabında gördüm ve okumak için de not aldım. Daha sonra kitap grubum bu ay okunacak kitap olarak Hasan Ali Toptaş'ın Heba'sını seçince çok sevindim. Okuyunca iyiki seçmişiz bu kitabı diye düşündüm. Severek ve sarsılarak okudum diyebilirim. Bu kitaptan şunu anladım, Hasan Ali Toptaş'ın diğer kitaplarını da okumam lazım. Sırada Gölgesizler var.

        Heba romanı, 2013 yılında Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü almış. Gerçekten ödüle layık bir roman. Kitap yedi bölümden oluşuyor. Bunlar sırasıyla; Anahtar, Rüya, Huzur, Yazıköy, Sınır, Minnet ve Fena. İlk iki bölümdeki geçişi tam anlayamadım: Anahtar bölümü mü rüyaydı yoksa rüya bölümü mü rüyaydı? Anlayamadım ama bence kitabın kahramanı da anlamadı zaten.

          Kitabımızın kahramanı Ziya, asker arkadaşı Kenan'a söz verdiği için yıllar sonra Kenan'ın köyüne yerleşir. Kenan, Ziya'ya kendi köyüne yakın bir bağ evi yaptırtır ( buraları okurken o kadar etkilendim ki o bağ evinde yaşamayı istedim). Kitapta beni en çok sarsan bölüm ise Sınır bölümü oldu. Sınır adı üstünde Sınır'da ( Suriye sınırı ) geçen askerlik anılarından oluşmaktaydı. Çevremdeki pek çok kişiden askerde yaşanan şiddeti çok dinlemişimdir. Bu bölümde hem psikolojik hem de fiziksel şiddetten bol bol bahsediyor. İnsan okurken hem rütbelilerden nefret ediyor hem de erlerin çaresizliğine acıyor. Şu satırlar da içimi acıttı:  
           "Bir insanın kendisine zulmedene gülümsemeye mecbur bırakılmasından daha beter bir zulüm olamazdı yeryüzünde."  
        "Gelecek, geçmişin bok yemesinden başka bir şey değildir."

         Kitabın son bölümünde yazara hayranlığım daha da çok arttı. Son bölüm, adı gibi "Fena" bitti.

       Kitabı okurken bazı yerlerde ne anlatılmaya çalışılıyor diye uzun uzun düşündüm. Mesela ilk bölümde yan odadan gelen kağıt hışırtılarının ne olduğunu anlayamadım. Daha sonra Ziya'nın öldürdüğü kuşu sürekli görmesini önce Ziya'nın hayali olduğunu zannettim ama Kenan'da görünce bu kuş neyin nesi diye düşünmeye başladım. Aynı şey kitabın son bölümlerinde de dağlardaki karaltının görünmesi şeklinde oldu. O karaltıyı da Ziya'nın hayali olarak düşünürken başka kişilerin de (sanırım yine Kenan'dı) görmesi beni çok şaşırttı. Yazar burada bir mesaj mı vermek istiyor diye düşünürken internetten biraz araştırma yapmaya karar verdim. Ekşi Sözlük'ten bir yazar da benimle aynı şeye takılmış ama o bunların Hasan Ali Toptaş olduğuna karar vermiş. Banada mantıklı geldi açıkcası. Kağıt hışırıtılarını pekala bir yazar çıkartabilir, bir kuş olup yarattığı kahramanla birlikte de gezebilir. Son bölümde zaten dağlardaki karaltının ev olduğunu ve o evde kendisinin olduğunu açık açık söylüyor yazar. Ama bekleyen yazar mı yoksa Azrail'mi anlayamadım tam olarak. Bakalım kitap grubumdakiler buraları nasıl değerlendirecekler.
       Ben yazarın tüm kitaplarını okumaya karar verdim. İyi bir kitap okumak istiyorum diyorsanız bu kitabı size tavsiye edebilirim.

29 Ekim 2014 Çarşamba

Shakespeare

 Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde harika bir oyun izledim bugün. Müthişti, çok iyiydi. Oyunun yazarı da yönetmeni de Azerbaycan'lı. Bu oyunu izledikten sonra şöyle bir karar aldım: Eğer bir oyunun yazarı Elçin Efendiyev ve yönetmeni Melahat Abbasova'ysa o oyuna hiç düşünmeden gireceğim ve izleyeceğim. Bundan önce de Katil diye bir oyun yazıp yönetmişer ve o oyunda çok beğenilmiş ve izlenmiş. Keşke onuda izleyebilseydim.                                      
                                                                                  
        Oyunun konusu, Ruh ve Sinir Hastalıkları hastanesinde geçiyor. Ama oyunu izlerken kim deli kim akıllı anlayamıyorsunuz. Öyle anlar oluyorki hastalar, doktorlardan daha normal davranıyor.
     Oyuncuların performansı çok iyiydi. Hatta şöyle diyebilirim hepsi birbirinden iyiydi. Sahne tasarımı ve ışıkta benden tam puan aldı. Sahnede dekor olarak bir insan beyni ve bu beyinin içindeki dişliler kullanılmıştı.

          Oyunun ana konusu normal ve anormal, gerçek ve gerçek olmayan kavramlarını sorgulamaktı. Sorgulama sırasında yapılan konuşmalar ise muhteşemdi. Bence oyunda verilen bir mesaj daha vardı. O da; sanatın iyileştirici gücüydü. Nitekim oyunda da hastaların doktorların Shakespeare okuması, heykel yapması, tiyatro oyunu sergilemesi onların ruh hallerini de olumlu olarak etkiliyor ve hayatlarındaki olumsuzluklarla daha iyi mücadele etmelerini sağlıyor.
         Bu oyunu kesinlikle kaçırmamanızı tavsiye ederim. Kaçırırsanız pişman olabilirsiniz.

25 Ekim 2014 Cumartesi

Genç Werther'in Acıları

         Geçen yıl kitabını okumuştum. Bu yıl da balesini izledim.


        İki perdelik balenin müzikleri Frederic Chopin'e ait. Piyanist Yelena Şekalyova. Eseri zaten biliyoruz; ünlü Alman yazar Goethe'ye ait. Dekor ve kostüm ise İsmail Dede'ye aitmiş. Dekora bayıldım diyebilirim.        
           Muhteşem bir kareografiydi. Gerçekten çok büyük bir keyifle izledim. Kareografi ise Yannick Boquin'a aitmiş.



         Dekoruyla, müziğiyle, danslarıyla tam bir görsel şovdu. Çok da büyük keyif aldım. Eğer baleden hoşlanıyorsanız tavsiye ederim, mutlaka izleyin.

22 Ekim 2014 Çarşamba

A Better Life / Daha İyi Bir Yaşam


          Müthiş bir film çok severek izledim. Festival tadında olan bu film 2011 yapımı. Amerikan rüyasının nasıl bir kabus olduğunu anlatıyor. Özellikle baba rolündeki Demian Bichir'in performansı müthiş. Hani O,  olmasaydı film bu kadar güzel olabilir miydi bilemiyorum?

     Filmde Amerika'ya kaçak yollarla gelmiş bir babanın yaşadığı sıkıntıları anlatıyor. Film, ucuz iş gücüyle boğaz tokluğuna yaşanan hayatı anlatırken bir yandan da kenar mahallerde ki çeteleri de gözler önüne seriyor.

   
           Bir yandan oğluyla yaşadığı sıkıntılar bir yandan kaçak yaşamanın verdiği sıkıntı bir yandan da daha iyi bir hayat için kurulan ümitler, hayaller ve planlar. Yaşadığı onca olumsuzluğa rağmen her şeyi iyi yöntemlerle çözmeye çalışan, dürüstlüğünden taviz vermeyen bu baba, beni çok derinden etkiledi. Filmin daha ilk sahnelerinde babanın mimikleri, yüz ifadesi aklınıza öyle bir kazınıyor ki üzerinden zaman geçmesine rağmen bu görüntüyü zihninizden silemiyorsunuz.Filmi çok fazla anlatmak istemiyorum. Çünkü izlemenizi gerçekten çok istiyorum. Şimdiden iyi seyirler diliyorum...